Internet Explorer gubi udeo na tržištu

Kompanija Net Applications, saopštila je najnovije podatke iz istraživanja tržišta čitača Weba, koji pokazuju da najveći broj korisnika Interneta i dalje upotrebljava Internet Explorer, ali i da je njihov broj u aprilu ponovo smanjen u odnosu na prethodni mesec.

Prema podacima iz aprila ove godine Internet Explorer upotrebljava 66,1 posto korisnika Internata. Njihov broj je u aprilu smanjen za 0,7 posto u odnosu na prethodni mesec, a istraživači iz kompanije Net Applications predviđaju da će, ako se taj trend nastavi, broj korisnika Internet Explorera do 2011. godine pasti ispod 50 posto.

Podaci o zastupljenosti Internet Explorera odnose se na različite verzije tog čitača. Dok je IE8 (koji se pojavio u martu ove godine) povećao svoj tržišni udeo za 2,2 posto, IE7 i IE6 su izgubili 2, odnosno 0,8 posto udela na tržištu. Ipak, čak ni relativni uspeh IE8 nije bio dovoljan da Internet Explorer, posmatrano zajedno za sve verzije, u aprilu ove godine zabeleži pozitivan rezultat na tržištu.

Kao i ranije, opadanje tržišnog udela Internet Explorera iskoristili su njegovi konkurenti. Mozillin Firefox je u aprilu povećao svoje prisustvo na tržištu za 0,4 posto i dostigao 22,5 posto tržišta čitača Weba. Sličan rezultat zabeležio je i Googleov čitač Chrome (povećanje od 0,2 posto u aprilu, sveukupan udeo na tržištu 1,4 posto), dok je Appleov čitač Safari izgubio 0,02 posto tržišta, a udeo na tržištu mu se smanjio na 8,2 posto.

Firefox je u poslednjih 12 meseci povećavao svoj udeo na tržištu za prosečno 0,4 posto mesečno. Ako se taj trend nastavi, Mozillin čitač će do kraja novembra ove godine dostići nivo od 25 posto učešća na tržištu, sopštila je kompanija Net Applications.

Sa druge strane, Internet Explorer je u poslednjih godinu dana svakog meseca gubio u proseku po 0,7 posto korisnika. Nastavak te tendencije bi mogao da dovede do toga da Internet Explorer u maju 2011. godine “siđe” ispod 50 posto učešća na tržištu.

|Search:Find More About Internet Explorer gubi udeo na tržištu|

[ad#ad-post1]

tnews