Nova specifikacija Energy Star za monitore

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (Environmental Protection Agency, EPA) pooštrava zahteve koje monitori moraju da zadovolje da bi se kvalifikovali za dobijanje oznake Energy Star, jer je uočila povećano korišćenje energetski efikasnije tehnologije svetlećih dioda i metoda fokusiranja svetla na osobu ispred monitora.

Prema sadašnjim zahtevima oko 45% svih današnjih monitora za personalne računare koji su napravljeni pre oko četiri godine, ispunjava uslove za oznaku Energy Star, a manje od 25% monitora proizvedenih danas zadovoljilo bi nove specifikacije 5.0, koja će početi da se primenjuju od oktobra.

Program Energy Star je dobrovoljan, izuzev ukoliko proizvođači robu prodaju američkoj vladi, koja zahteva da svi proizvodi koje kupuje imaju ovu oznaku. Američka vlada prema procenama ove agencije kupuje oko 700.000 monitora godišnje.

EPA je kriterijume rangiranja formulisala tako da će se prema njenim očekivanjima samo 25% proizvoda kvalifikovati za dobijanje oznake Energy Star.

Nova specifikacija odnosiće se samo na monitore proizvedene posle njenog stupanja na snagu.

EPA procenjuje da će LCD monitori usaglašeni sa novom specifikacijom štedeti oko 20% energije više od onih izrađenih prema sadašnjoj specifikaciji. Monitor sa ekranom od 19 inča koji prikazuje 1280 x 1024 piksela (odnosno 1,3 megapiksela) prema novim kriterijumima moći će da troši najviše 22,8 vati. EPA je promenila način po kome izračunava korišćenje monitora, ali prema specifikaciji Energy Star 4.0 maksimalna potrošnja sličnog 19-inčnog monitora bila je 36,4 vati.

Niža potrošnja nesumnjivo će dobro doći korisnicima koji prelaze na veće monitore od 24 inča ili žele da istovremeno koriste dva monitora.

EPA se odlučila da pooštri svoje zahteve između ostalog i zbog brojnih promena među kojima je najznačajniji prelazak na pozadinsko osvetljavanje svetlećim diodama umesto fluorescentnim lampama s hladnom katodom (cold cathode fluorescent lamp, CCFL). Proizvođači su efikasnost poboljšali i korišćenjem tehnologija koje iznova iskorišćavaju svetlost koja se reflektovala unutar monitora, kao i tehnologija tankog filma.

Očekuje se da će kriterijumi za oznaku Energy Star transformisati tržište na način koji ne sprečava inovacije. Nedavno je EPA svoj program Energy Star pogurala i u centre za obradu podataka time što je razvila specifikacije za servere i druge IT sisteme.

|Search:Find More About Nova specifikacija Energy Star za monitore|

[ad#ad-post1]