Dell zabranio izvoz e-otpada u zemlje u razvoju

Kompanija Dell, veliki američki proizvođač računara, objavila je u utorak 12. maja da je formalno zabranila izvoz polomljenih računara, monitora i njihovih delova u zemlje u razvoju, zbog pritužbi da je slaba primena zakona o zaštiti prirode i bezbednosti radnika omogućila pojavu neformalne i često opasne industrije za recikliranje elektronskog otpada.

Iako Dellova objava ne predstavlja prelomni momenat u značajnijoj promeni ponašanja proizvođača personalnih računara, grupe zainteresovane za očuvanje okoline nadaju se da je Dell time što je javno objavio svoje standarde dao primer ostalim proizvođačima elektronskih uređaja.

U odsustvu američkih zakona, ove grupe računaju na takmičarski pritisak koji će kompanije navesti da poboljšaju svoju praksu u vezi s elektronskim otpadom.

„Ovo je važna objava“, rekla je Barbara Kajli, nacionalni koordinator koalicije za vraćanje elektronike (Electronics Takeback Coalition), koja je dugo pritiskala kompaniju Dell i druge proizvođače, zahtevajući od njih da unaprede svoje programe recikliranja. „Ovo možda izgleda sitno, ali Dell je time povukao oštru crtu i izjavio da je neće preći, učinivši to na način koji je znatno jasniji nego što je to iko drugi uradio.“

Grupe koje se bore za zaštitu životne okoline kao što su Greenpeace i Basel Action Network, pratile su isporuke elektronskog otpada u Kinu, Ganu i Nigeriju i otkrile da se računari, televizori i drugi elektronski otpad rastavljaju lomljenjem ili spaljivanjem, što ljude izlaže uticajima žive, olova i drugih otrovnih hemikalija.

Niko tačno ne zna koliko elektronike završi na recikliranju u ovakvim uslovima, ali Greenpeace i drugi kažu da ovako završi između 50% i 80% elektronskog otpada sakupljenog u SAD.

Uprkos široko prihvaćnoj Bazelskoj konvenciji kao međunarodnom dogovoru kojim se kontroliše prenos opasnog otpada preko granica, SAD nema savezni zakon protiv slanja e-otpada u prekomorske zemlje i tek treba da ratifikuje pomenutu konvenciju.

Dell, čije je sedište u gradu Raund Rok u Teksasu, kaže da je i ranije od svojih ugovornih izvođača tražio da e-otpad ne izvoze u zemlje u razvoju, ali da do sada nije objavio jasnu politiku rukovanja elektronikom sakupljenom u okviru programa za recikliranje koje sprovode pojedinci ili kompanije. Radi se o 130 miliona kilograma za oko pet godina, od kako kompanija vodi evidenciju o prikupljanju e-otpada.

U svojoj revidiranoj politici Dell je elektronski otpad definisao kao bilo kakve delove ili uređaje koji ne rade, dok se definicija Bazelske konvencije oslanja na to da li materijali sadrže otrovne materije. U Dellovoj politici ima i izuzetaka. Sirovine koje se vraćaju u proizvodnju, poput plastike koja ne sadrži nikakve škodljive hemikalije, ili stakla bez primesa olova, mogu se slati u nerazvijene zemlje. Izuzetak su isto tako i neispravni delovi i uređaji koji se moraju poslati proizvođačima u zemljama u razvoju zbog garantnih ugovora.

Dellovi konkurenti HP i Apple takođe su objavili neke detalje o svojoj izvoznoj politici. Apple kaže da se sva elektronika koju im korisnici vrate, obrađuje u zemljama ili regiji u kojoj je sakupljena, kao i da se pridržava odredbi Bazelske konvencije o transportovanju opasnih materija. HP s druge strane zabranjuje izvoz elektronike koja je okončala svoj radni vek iz razvijenih zemalja u zemlje u razvoju. Izuzetak je samo vraćanje zbog garancije i slični slučajevi.

|Search:Find More About Dell zabranio izvoz e-otpada u zemlje u razvoju|

[ad#ad-post1]