Novi pretraživači stupaju na scenu

U sredu 13. maja postojećim pretraživačima Interneta pridružio se još jedan, a 18. maja pridružiće im se i drugi.

Prvi se zove Hulbee (izgovara se halbi) i partner mu je kompanija Yahoo. Njegovi tvorci se nadaju da će konkurisati Googleu time što će pretraživanje učiniti jednostavnijim i efektivnijim. Naime, u odnosu na tradicionalne pretraživače Hulbee i vizuelno predstavlja moguće načine pravljenja upita.

Kada korisnici Weba krenu u pretraživanje koristeći Hulbee na raspolaganju im je i „oblak“ ključnih reči koje će im pomoći da ga učine delotvornijim. Na primer, kada u polje za pretraživanje upišete pojam koji tražite, pored spiska nađenih odrednica pojaviće se i oblak srodnih pojmova pomoću koga se pretraživanje brže usmerava ka cilju, što je lakše u odnosu na uobičajeno otvaranje bezbroj strana u nadi da će se pronaći tražena informacija. Pretraživač do ključnih reči dolazi pomoću softvera za upravljanje znanjem.

Andreas Vajbe, izvršni direktor kompanije Grossbay koja je razvila Hulbee, kaže da traženje informacija na internetu traje previše dugo, što je prevršilo meru. \”Hulbee smanjuje vreme pretraživanja tako što informacije prikazuje u vidu spiska kojim se lako upravlja. Svakome je intuitivan i lako se koristi.\”

Naravno, Hulbee nije prva pretraživačka alatka čiji je cilj da preotme primat Googleu. Krajem jula prošle godine pojavio se i Cuil, pretraživač istoimene kalifornijske kompanije iz Menlo Parka, koji korisnicima nudi potpunu privatnost i tvrdi da je indeksirao više strana od bilo kog drugog pretraživača. Ime mu potiče od stare irske reči Cuil koja znači znanje (a izgovara se kul).

Cuil analizira sadržaj svake strane u svom indeksu i koncept svakog upita, tako da spada u semantičke pretraživače. Umesto popularnosti strane se rangiraju na osnovu njihovog sadržaja i značaja. Kad se na osnovu ključnih reči pronađe odgovarajuća strana pretraživač analizira ostatak njenog sadržaja, njene koncepte, koherentnost i odnose s drugim stranama. Potom se korisniku nude dodatni izbor i preporuke. U kompaniji smatraju da je korisniji pristup analizirati veb nego njegove korisnike i zbog toga ne sakupljaju nikakve podatke o njima, ni o njihovim navikama.

Drugi pretraživač koji uskoro počinje da radi je Wolfram Alpha. Metal u njegovom nazivu je zapravo prezime njegovog tvorca, matematičara i fizičara Stivena Volframa. Wolfram Alpha će se prema najnovijoj najavi pokrenuti u petak 15. maja uveče po američkom vremenu (jedan sat iza ponoći, što znači u subotu ujutro, po srednjeevropskom).

Znatiželjnicima će biti omogućeno da ceo događaj prate preko Interneta. Na ovaj potez kompanija se odlučila kako bi predupredila eventualna zaglavljivanja na dan zvanične promocije. „Kad u petak uveče pokrenemo sistem nastavićemo da ga testiramo i rešavamo eventualne infarstrukturne probleme preko vikenda, što ćemo povremeno prenositi i preko interneta. Ukoliko sve protekne kako treba moći ćemo da objavimo kako je Wolfram Alpha zvanično počeo da radi u ponedeljak 18. maja“, piše u saopštenju kompanije

Sticajem okolnosti, jedan dan pre nego što je pokrenut Hulbee i istog dana kad je Wolfram Alpha najavio svoje uključivanje u petak, Google je prikazao nove opcije svog pretraživača pomoću kojih se rezulatati pretraživanja dodatno sortiraju i prečišćavaju kako bi se korisnicima omogućilo da brže i lakše pronađu ono što traže. Jedna od njih nazvana Google Squared stvara tabele s numeričkim podacima do kojih se dolazi pretraživanjem. Volframov pretraživač za razliku od Googlea koristi podatke iz svojih pripremljenih baza i na osnovu njih izračunava odgovore i prikazuje ih u tabelama i grafikonima.

|Search:Find More About Novi pretraživači stupaju na scenu|

[ad#ad-post1]