Chrome dobija dodatke

Googlev veb čitač Chrome približava se Mozillinom Firefoxu time što mu je dodata podrška za proširenja. Upućeniji korisnici i do sada su mogli da izvršavaju Greasemonkey skriptove u Chromeu, ali najnovije razvojne varijante sadrže i nove programske interfejse aplikacija (API) koji omogućavaju proširenja.

Najnovije izdanje nudi razvojnim inženjerima alatke za izgradnju dopunskih dodataka (Add-on) po uzoru na Firefox. Za sada Google nudi dva, jedan koji u dno prozora dodaje brojač poruka koje su vam stigle u sanduče Gmaila, dok drugi dodaje polje za potvrdu (checkbox) pomoću koga se jednim pritiskom prijavljujete da Google Reader prima RSS ili Atom vesti s lokacije koju gledate.

Mada su oba ova dodatka iz razumljivih razloga guglcentrični, nema sumnje da će nezavisni programeri uskoro početi da nude i neke druge. Naravno, moraće da prođe neko vreme pre nego što Chrome stvori ekosistem kakav ima Firefox, ali nema sumnje da su ovakva proširenja prioritet za Chrome.

Nažalost, pre nego što se neki od ovih dodataka instalira treba proći i dva dodatna koraka. Prvo treba obezbediti prijem nadogradnji koje emituje Chromeov razvojni kanal. Da i se to izvelo treba skinuti program Chrome Channel Changer i promeniti kanal na “developer”. Potom Chrome treba pokrenuti s komandne linije s dodatnom opcijom “–enable-extensions”.

|Search:Find More About Chrome dobija dodatke|

[ad#ad-post1]