Najnoviji roboti predstavljeni u Japanu

Na međunarodnoj konferenciji o robotici i automatici ICRA 2009 koju je udruženje IEEE organizovalo ove nedelje u Kobeu, istraživači sa svih strana sveta okupili su se da razgovaraju o najnovijim dostignućima u robotici – od vrhunskih mašina za penjanje do robota koji učtivo pitaju prolaznike za pravac kretanja.

Istraživači sa Univerziteta Pensilvanije predstavili su poslednju verziju svog četvoronožnog robota RiSE, koji pored hodanja po zemlji može brzo da se penje uz drvo ili stub. RISE V3 je projektovan i izrađen u kompaniji Boston Dynamics poznatoj po tome što je napravila četvronožnog vojnog robota BigDog. Robot na nogama ima malene kandže izrađene od hirurških igala, koje mogu da se zabodu u vertikalnu površinu. Prednje noge su mu dovoljno dugačke da obgrli telefonski stub, a penje se brzinom od 21 cm/s. Pošto može da hoda, penje se i miruje na stubu čuvajući energiju, mogao bi da bude od koristi u traženju, spasavanju, izviđanju, špijuniranju i inspekciji.

Drugi mobilni robot premijerno predstavljen na ovom skupu je Adelopod. Razvili su ga istraživači Centra za distribuiranu robotiku Univerziteta Minesote. Adelopod je velik kao daljinski upravljač, nema ni noge ni točkove, a kreće se prevrtanjem pomoću para ruku dugačkih 12 cm. Ovaj način kretanja je jednostavan, štedi energiju i ne zahteva složen hardver, a omogućava savladavanje terena po kome drugi roboti ne mogu da se kreću. Grupa je razvila i većeg robota nazvanog Loper, koji može da nosi nekoliko Adelopoda i „seje“ ih po terenu.

Istraživači Instituta za automatsko upravljanje Tehničkog univerziteta u Minhenu, napravili su robota koji može da se snađe u gradu a da ne koristi ni GPS ni učitane mape. Da bi stigao na odredište pita prolaznike da ga upute u pravom smeru, a da bi prepoznao šta mu govore i pokazuju koristi prepoznavanje govora i gestikulacija. Uz to se služi i praćenjem ljudi, otkrivanjem prepreka i izradom mape kretanja. Novina ovog istraživanja je robotski sistem koji koristi ljudska uputsva za kretanje u otvorenom prostoru.

Još jednog robota koji se kreće po zakrčenim gradskim ulicama predstavili su istraživači sa Bostonskog univerziteta. Da bi ispitali različite pristupe upravljanja i navigacije napravili su minijaturni grad s minijaturnim robotizovanim vozilima. Njihov sistem nazvan „robotsko urbanoliko okruženje“ (Robotic Urban-Like Environment, RULE) omogućava vozilima da razumeju jednostavne ljudske komande poput „Odvezi me u prodavnicu“. Demonstracije su pokazale da robotska vozila ne samo što mogu da stignu bezbedno na odredište, već se kreću pravom trakom, zaustavljaju se na crvenom svetlu i sama se parkiraju, za razliku od automatizovanih voznih sistema, poput onog na aerodromu Hitrou, koji za navigaciju još uvek zahtevaju neku vrstu šina ili magnetnih vođica.

Robotizovana vozila moraju da uoče iznenadne opasnosti i reaguju na njih, a sistem koji su razvili istraživači Laboratorije za kompjuterski vid Univerziteta u Cirihu (Computer Vision Laboratory at ETH Zurich) može brzo da prepozna pešake i druge prepreke i predvidi pravac njihovog kretanja da bi ih izbegao. Kad su ga postavili na krov automobila brzo je prepoznavao i označavao pešake čak i u delovima grada sa živim saobraćajem i zakrčenim trotoarima.

Naravno, nijedna konferencija o robotima ne bi bila kompletna bez nekolicine čudnih robota i mašina, pa ni ICRA nije u tom smislu bila izuzetak. Učesnci su mogli da vide robota koji imitira čoveka što peče picu i drugog robota koji po kancelariji skuplja prazne šoljice od kafe.

Istraživači s Univerziteta Mekgil u Montrealu pokazali su robota koji pravi skulpture od leda. Napravili su ga tako što su delimično izmenili uređaj koji se koristi za ponavljajuće zadatke poput uzimanja objekata s pokretne trake i upotrebili ga da slaže slojeve leda.

Ukoliko bi se koristio neki drugi materijal robot bi mogao poslužiti za brzu izradu prototipova.

|Search:Find More About Najnoviji roboti predstavljeni u Japanu|

[ad#ad-post1]