ОТВОРЕНА ТРЕЋА СРПСКА ИНФОРМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА ИЗ ИНФОРМАТИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА

„Здраво генијалци. Ви сте благо наше нације, свиђало се то вама или не, то је истина. Зато што сте показали да сте најбољи у ономе што је, у протеклих неколико година, једна од најинтересантнијих грана привреде у свету. Наша нација мора показати ту дозу визије и капацитета да омогући да ви и ваше породице видите Србију као базу за живот.“ – су речи којима је Божидар Ђелић, потпредседник Владе Србије и министар за науку и технолошки развој, отворио трећу Српски нформатичку олимпијаду за ученике основних и средњих школа. Церемонија отварања одржана је у свечаној сали Привредне коморе Србије у суботу, 6. јуна. Том приликом је Ђелић најавио и нова улагања Министарства науке у информационе технологије, пре свега информатику (односно развој софтвера), која ће бити један од приоритета у овом ресору. Такође ће бити изграђен и кампус за припреме такмичара који ће нас представљати на међународним такмичењима из информатике.

Организатори олимпијаде су Министарство просвете, Министарство науке и технолошког развоја и Друштво математичара Србије, а домаћини су Рачунарски факултет и Рачунарска гимназија из Београда, у чијим се просторијама одржавала припремна настава као и само такмичење. На такмичењу учествује 21 ученик основне школе и 25 средњошколаца. За све њих компанија Књаз Милош је обезбедила освежење док раде своје тестове, који ће трајати од два до пет сати. Свечаном отварању присуствовали су још и: Владан Живановић (генерални директор Microsoft-a у Србији), Владан Атанасијевић (директор Spinnaker-a), Љубомир Протић, директор Завода за унапређење образовања и васпитања, Бранко Поповић, председник Друштва математичара Србије, Бранислав Ђурђевац, директор Рачунарске гимназије и проф. Стеван Милинковић, представник Рачунарског факултета. Сви гости су изразили наду да ће наши најбољи млади информатичари остати у Србији и допринети развоју ове гране код нас, а не отићи у иностранство, као многе генерације генијалаца пре њих.

Осам најбољих матураната, на овогодишњим такмичењима из информатике, добило је четворогодишњу стипендију Рачунарског факултета из Београда, која им је овом приликом и уручена.

Олимпијада се завршава у недељу 7. јуна у 15.30 када ће у просторијама Рачунарског факултета (Кнез Михаилова 6/6) бити проглашени победници и изабрана екипа која ће представљати Србију на Међународној информатичкој олимпијади за ученике средњих школа у Бугарској (Пловдив, од 8. до 15. августа).

|Search:Find More About ОТВОРЕНА ТРЕЋА СРПСКА ИНФОРМАТИЧКА ОЛИМПИЈАДА ИЗ ИНФОРМАТИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА|

[ad#ad-post1]