Orvelov Veliki brat napunio 60 godina

Na današnji dan pre 60 godina pojavila se knjiga „Hiljadu devetsto osamdeset četvrta“ kojom je potvrđeno da u monolitnoj državi mali čovek nema nikakvih izgleda.

Ova distopijska pripovetka Džordža Orvela oslikava mračno društvo čija je vlada toliko moćna i sveznajuća da je duh pojedinca praktično uništen. Veliki brat, naizgled dobronameran, a uistinu užasno osvetoljubiv vladar, koji možda postoji a možda i ne postoji, predstavlja personifikaciju države. Da bi se mase držale u potpunoj potčinjenosti knjige su zabranjene, sve se nadzire a država strogo kontroliše sve informacije.

„Hiljadu devetsto osamdeset četvrta“ je ispričana kroz lik Vinstona Smita, sitnog službenika u ministarstvu istine čiji je posao da prekraja istoriju totalitarne države Okeanije. Pošto mu duh nije bio sasvim uništen, pridružuje se pokretu otpora. Uskoro su ga izdali, posle čega je uhapšen i mučen. Smit je na kraju oslobođen kad je zahvaljujući prevaspitavanju prihvatio da je 2 + 2 = 5.

Knjiga je proizvela niz novih kovanica koje su se iz engleskog prenele i u druge jezike: “misaona policija”, “dvosmislenost”, “Veliki brat”, “novogovor”. Čak se i piščev pseudonim (njegovo pravo ime bilo je Erik Artur Bler) koristi kao pridev (orvelovski) kojim se ukazuje na bilo kakvo ispoljavanje totalitarne moći.

Knjiga „1984.“ često se, pogotovo u konzervativnim krugovima, opisuje kao napad na socijalizam. Orvel, koji je sebe smatrao socijalistom, protivio se takvoj oceni. Jednom prilikom je rekao da je njegova pripovetka usmerena protiv totalitarizma, koji je smatrao perverzijom socijalizma. Njegova ranija pripovetka iz 1944, „Životinjska farma“, bila je uperena protiv sovjetskog sistema, koji je po Orvelovom verovanju izdao istinski duh socijalizma.

U svakom slučaju, Orvel nije poživeo dovoljno dugo da vidi dalekometni društveni uticaj svog rada. Godinama je bio slabog zdravlja i umro je u januaru 1950. u četrdeset šestoj godini. |Search:Find More About Orvelov Veliki brat napunio 60 godina| [ad#ad-post1]

tnews