Windows 7 u Evropi bez Internet Explorera

Windows 7 će se u zemljama Evropske unije isporučivati bez Internet Explorera, jer Microsoft želi da svoj novi operativni sistem ponudi na vreme i bez sudaranja s evropskim zakonima. Kompanija je u četvrtak 11. juna potvrdila da su ovi navodi tačni i da je to obaveštenje poslala proizvođačima personalnih računara.

Ovakav potez je posledica žalbe koju je prošle godine Evropskoj komisiji podneo proizvođač Web čitača Opera tvrdeći da Microsoft dobija prednost koja nije poštena time što IE vezuje uz Windows. Mozilla se pridružila žalbi Opere. Isporučivanjem Windowsa 7 bez čitača Weba Microsoft bi mogao da izbegne potencijalni zahtev da odloži isporuku ili neke druge sankcije.

Predstavnik Microsofta izjavio je ovim povodom da „kompanija želi da se Windows 7 u Evropi pojavi na vreme i stoga mora da se suoči s evropskim pravnim realnostima, uključujući i rizik od velike kazne“.

Proizvođači računara i njihovi distributeri moći će da u Windows 7 dodaju bilo koji čitač, a Microsoft planira da im to olakša. Mada kompanija veruje da će većina ljudi kupiti Windows 7 zajedno s novim računarom, neki će ga sigurno kupiti da bi nadogradili postojeći sistem. Oni će moći da dodaju Web čitač po sopstvenom izboru preko CD distribucije, FTP instalacije, maloprodajne distribucije i na druge načine.

Microsoft planira da isporuči i Windows 7 Internet Pack, besplatan DVD koji će sadržati Internet Explorer 8 za Windows 7 i Windows Live Essentials. DVD će moći da se dobije u maloprodaji, kroz FTP i druge kanale.

Iako Microsoft kaže da će proizvođačima i korisnicima računara olakšati da nabave IE, verzija Windowsa bez Internet Explorera je dobra prilika za njegove konkurente da proizvođače i korisnike ubede da instaliraju njihove čitače. Google bi ovu priliku mogao da iskoristi kako bi povećao bazu korisnika svog Chromea, pogotovo u Evropi gde je njegov udeo u pretraživanju veći nego u Americi.

Microsoft je upozorio da njegov potez ne znači da je to i kraj istrage koju Evropska komisija vodi protiv njega. „Naša odluka da u Evropi ponudimo IE odvojeno od Windowsa 7 ne isključuije mogućnost drugačijeg pristupa koji bi se mogao pojaviti tokom istrage“, izjavio je predstavnik Microsofta.

Ovim je imao u vidu alternativu koja je iskrsla u vidu zahteva da se u Windowsu 7 pojavi prozor koji bi korisnicima omogućio veći izbor Web čitača. Predstavnik kompanije je tim povodom rekao da bi ovakav pristup zahtevao da se zajedno s Komisijom pažljivo razmotre svi detalji, jer bi on imao značajan uticaj na proizvođače računara i Web čitača, čiji interesi mogu biti različiti. „Zbog složenosti intersa i konkurencije ne verujemo da za nas bilo dobro da jednostrano usvojimo takav pristup.“

Ovakav zahtev bi nesumnjivo bio veliko opterećenje za Microsoft, smatraju analitičari, jer bi ga naterao da uđe u brojne pregovore kako bi osigurao da svi čitači imaju korektnu podršku, što bi moglo da iskomplikuje život i Microsoftu i proizvođačima računara. Analitičari zato smatraju da se Microsoft odlučio da primi udarac i u potpunosti odvoji Web čitač od Windowsa.

Slučaj s Internet Explorerom usledio je posle antimonopolske presude koju je Evropska komisija donela protiv Microsofta 2004. godine i čiji je rezultat bila kazna veća od milijardu dolara. Deo tog slučaja odnosio se na povezanost Media Playera s operativnim sistemom Windows.

|Search:Find More About Windows 7 u Evropi bez Internet Explorera|

[ad#ad-post1]