Kraj analogne televizije u SAD

Poslednje veće TV stanice u SAD koje još emituju analogni signal prelaze u petak 12. juna na emitovanje digitalnog signala. Prvobitni rok za prelazak na digitalnu televiziju bio je 17. februar, ali ga je Obamina administracija pomerila kad je utvrdila da nema dovoljno kupona na iznos od 40 dolara koje je vlada nudila kao pomoć za kupovinu konvertora za stare televizore.

Sada je pripremljenost zemlje za promenu bolja nego u februaru, mada se svejedno očekuje da će izazvati kakvu-takvu zabunu nedugo posle gašenja analognih signala. Smatra se da 3,1 milion američkih domaćinstava prošlog meseca još uvek nije bilo spremno za prijem digitalnih signala. Sručnjaci kažu da će se taj broj smanjiti do petka jer će poslednji Mohikanci zameniti stare televizore ili ih povezati s konvertorom, dok će neki preći na kablovsku ili satelitsku televiziju.

Predsednik Obama je prošle nedelje odbacio sva nagađanja da bi rok ponovo mogao da se pomeri izjavivši: „Želim da budem jasan. Drugog odlaganja neće biti.“

Ovaj prelazak će u radio spektru otvoriti prostor za bežiči Internet i komunikacione usluge za hitne slučajeve, jer su digitalni signali efikasniji od analognih TV signala koji se emituju već 60 godina. Analogni signali su već ugašeni u skoro polovini od 1760 TV stanica. Emituju se još samo u slabije naseljenim područjima.

Svi televizori koji nisu digitalni izgubiće u petak sve glavne kanale ukoliko ne budu imali antenu i konvertor koji će im omogućiti prijem digitalnih signala, ili ukoliko se ne povežu na kablovsku ili satelitsku distribuciju.

TV stanice će same odlučiti u koje doba dana će isključiti analogni signal. Mnoge su se opredelile za večernje sate, što znači da će se pravi udar osetiti tek u subotu.

Poslednja dva meseca vođena je velika kampanja kojom je javnost informisana o predstojećem gašenju analognog emitovanja i prelasku na digitalno, ali se pokazalo da je teško naterati celu zemlju da razume šta se dešava. Ljudi su dolazili u prodavnice s kuponima za konvertore, a da nisu znali čemu oni služe ili da će analogni TV signali biti ugašeni.

Problem bi mogla da napravi i nestašica antena u prodavnicama kao i njihovo podešavanje za optimalan prijem. Većina napora bila je fokusirana na informisanje korisnika o potrebi da nabave konvertor i tek sad su se pojavili oglasi koji naglašavaju potrebu za odgovarajućom antenom koja prima i UHF i VHF opseg.

U oglasima se gledaoci upozoravaju i da će morati da nateraju konvertore i digitalne televizore da ponovo skeniraju ceo spektar kako bi pronašli kanale koji će se u petak premesetiti na nove frekvencije. Mnoge stanice koje su već primane digitalno nestaće kad pređu na nove kanale, čak i kad su konvertor i antena povezani kako treba.

Pored toga, neke stanice neće u petak emitovati dovoljno jak digitalni signal jer će koristiti sekundarne predajne antene. Proći će još nekoliko nedelja dok primarne antene korišćene za analogno emitovanje zamene digitalnim.

S naše strane velike bare stvari stoje malo drugačije. Prema preporuci Evropske komisije sve članice EU moraju da isključe analogno emitovanje TV signala najkasnije do 2012. godine. U pojedinim zemljama taj postupak je pri kraju a neke su spremne da prelazak u digitalnu eru sprovedu već 2010.

U Srbiji će se prelazak izvesti u skladu sa Akcionim planom iz Strategije prelaska sa analogne na digitalnu televiziju koja će biti na javnoj raspravi do petka 12. juna. Pošto Srbija nije član EU, za nju ne važe evropski rokovi, ali se smatra da bi 2012. bila najbolji izbor, zbog usaglašavanja sa susedima. Kao rok za prestanak analognog emitovanja predložen je zato 4. april 2012. godine. Krajnji rok za Evropu, Afriku i deo Azije prema zaključku Međunarodne telekomunikacione unije je 17. jun 2015. godine.

|Search:Find More About Kraj analogne televizije u SAD|

[ad#ad-post1]