Apple predstavlja Mac OS X Snow Leopard

SAN FRANCISCO — jun 2009. — Apple je danas predstavio Mac OS X Snow Leopard, još snažniju i profinjeniju verziju najnaprednijeg operativnog sistema na svetu i osnovu za buduće Mac inovacije. Snow Leopard se temelji na deceniji OS X inovacija i uspeha sa stotinama unapređenja, novih tehnologija, spoljašnjom podrškom za Microsoft Exchange i novim dostupnim odlikama. Snow Leopard će se isporučivati kao nadogradnja za korisnike Mac OS X Leoparda u septembru 2009.

«Razvijali smo operativni sistem na temelju uspeha Leoparda i stvorili još bolji doživljaj za naše korisnike od instalacije pa do isključivanja. » – izjavio je Bertrand Serlet, potpredsednik kompanije Apple za Software Engineering. «Apple-ovi inženjeri napravili su na stotine poboljšanja tako da će sa Snow Leopardom vaš sistem biti još brži, pouzdaniji, i imati još bolji odaziv nego pre.»

Kako bi stvorili Snow Leopard, Apple-ovi inženjeri fokusirali su se na usavršavanje najnaprednijeg operativnog sistema na svetu. Unapredili su 90 posto od više od 1000 projekata u Mac OS-u X. Korisnici će primetiti mnogo bolji odaziv Finder-a; Mail koji učitava poruke 85 posto brže i provodi pretraživanja 90 posto brže; Time Machine s 50 posto bržim inicijalnim ‘backupom’; Dock s uključenim Exposé-om; 64-bitnu verziju internetskog pretraživača Safari 4 koja povećava delotvornost pogona Nitro JavaScripts do 50 posto da je otporan na moguća rušenja uzrokovana softverskim i hardverskim dodacima. Snow Leopard takođe uključuje potpuno nov QuickTime X, s redizajniranim playerom koji omogućava korisnicama lakše gledanje, snimanje, dorađivanje te objavljivanje videa na YouTube, MobileMe ili iTunes. Snow Leopard je upola manji od prethodne verzije i oslobađa do 6 GB prostora na disku kad je jednom instaliran.

Po prv put, aplikacije operativnog sistema uključujući Finder, Mail, iCal, iChat i Safari su 64-bitne, a podrška Snow Leoparda 64-bitnim procesorima omogućava korišćenje veće količine RAM-a, povećava radna svojstva, poboljšava sigurnost, dok ostaje kompatibilan s 32-bitnim aplikacijama. Grand Central Dispatch (GCD) omogućuje revolucionarni novi način na koji softver koristi procesore sa više jezgra. GCD je integrisan kroz Snow Leopard od novog API sistema do visoko razvijenih ‘frameworks’ odlika i ekstenzija programskih jezika, unapređujući odziv kroz celi sistem. OpenCL, C-osnovan otvoreni standard, omogućava ‘developerima’ korišćenje neverovatne snage grafičkog procesora za zadatke koji prevazilaze okvire grafike.

Snow Leopard ugrađuje podršku za Microsoft Exchange Server 2007 pravo u Mac OS X Mail, Address Book i iCal tako da možete koristiti ove aplikacije za slanje i primanje e-maila, dogovaranje sastanaka i odgovaranje na pozive na sastanke, pretraživanje i upravljanje svojim kontaktima sa globalne liste kontakata. Razmena informacija funkcioniše sjajno unutar Snow Leoparda tako da korisnici mogu koristiti prednosti OS X-a, postavke poput brzog Spotlight pretraživača i Quick Looka. Snow Leopard je jedini desktop operativni sistem sa već uključenom podrškom za Exchange 2007 te će kompanije bilo koje veličine lakše integrisati Mac u svoje organizacije.

Svaki Mac uključuje inovativne postavke i tehnologije za korisnike s posebnim potrebama pa i Snow Leopard dodaje inovativne nove postavke koje čine korišćenje Mac računara još dostupnijim onima sa oštećenjem vida. Appleov Multi-Touch ‘trackpad’ je sada integrisan sa VoiceOver čitačem sadržaja na ekranu tako da korisnici mogu čuti i kretati se kroz različite delove prozora ili radnog stola pomičući prst po ‘trackpadu’ kao da je to ekran. Snow Leopard takođe ima ugrađenu podršku za bežični bluetooth uređaj sa brailleovim pismom i povezanost sa višestrukim braille uređajima simultano na jednom Macu.

Cene i naručivanje na našem tržištu objavićemo naknadno.

|Search:Find More About Apple predstavlja Mac OS X Snow Leopard|

[ad#ad-post1]

tnews