Smanjena ulaganja u informatičku bezbednost

Trećina kompanija u sektoru tehnologija, medija i telekomunikacija (TMT), značajno je smanjila svoja ulaganja u informatičku bezbednost, a čak 60 posto tek “hvata korak” sa rastućim pretnjama po bezbednost. S druge strane, čak 41 posto kompanija u proteklih godinu dana je doživelo interno kršenje informacione bezbednosti, ističe se u trećem globalnom istraživanju o sigurnosti u TMT kompanijama, koje je izradila konsultantsko-revizorska kompanija Dilojt (Deloitte).

Ovogodišnji rezultati pokazuju da nivo bezbednosti značajno zaostaje za prošlogodišnjim, što može imati negativne posledice po poslovanje. Kompanije koje trenutno ne ulažu dovoljno u bezbednost mogle bi da postanu ranjive pred rastućim pretnjama – sve sofisticiranijim informatičkim napadima i novim tehnologijama. Širenje digitalne imovine trebalo bi da motiviše kompanije da značajniji deo ukupnog IT budžeta investiraju u bezbednost. Međutim, samo mali deo (6%) ispitanika obuhvaćenih istraživanjem ulaže oko 7 posto ukupnog budžeta za IT bezbednost.

Reč je o značajnom smanjenju u odnosu na prošlu godinu, kad je takav udeo izdvajalo čak 36 posto kompanija. U Dilojtovom istraživanju se ističe da pad ulaganja u bezbednost usporava prihvatanje novih bezbednosnih tehnologija. Kompanije se danas radije koncentrišu na optimizaciju već postojećih rešenja nego da investiraju u najsavremeniju tehnologiju od koje će imati koristi tek tokom očekivanog ekonomskog oporavka.

Iako društvene mreže na internetu i blogovi mogu biti korisni alati, oni povećavaju opasnost po internu bezbednost kompanija. Čak 80 odsto ispitanika smatra da je njihova kompanija podložnija narušavanju informacione bezbednosti zbog korišćenja Weba 2.0.

Takođe, generacijske razlike znatno utiču i na percepciju privatnosti. Mlađe generacije rado razmjenjuju razne vrste podataka, čime mogu odati osetljive informacije o svojoj kompaniji. Zbog toga se danas svega 28 posto ispitanika smatra “vrlo sigurnim” u vezi internih pretnji po informacionu bezbednost, za razliku od prošlogodišnjih 51 odsto.

|Search:Find More About Smanjena ulaganja u informatičku bezbednost|

[ad#ad-post1]