Samsungov solarni telefon nije više prototip

Samsung je prošle nedelje ponudio svoj prvi solarni mobilni telefon E1107 koji, srećom, ima i znatno prepoznatljivije ime – Crest Solar. U pitanju je dvopojasni (900 MHz i 1800 MHz) GSM aparat koji se može napuniti svuda gde sija sunce.

Telefon je skoro istog oblika i veličine kao i uobičajeni kompaktni telefoni, ali s jednom važnom razlikom: na poleđini ima solarni panel koji je u stanju da za sat punjenja obezbedi dovoljno struje ugrađenoj bateriji od 800 mAh za 5–10 minuta razgovora. Naravno, ovo zavisi i od toga koliko je sunčano. Samsung kaže da navedeni podaci važe ukoliko se radi o prosečnom sunčanom danu sa 80.000 luksa uz uslov da je telefon isključen dok upija zrake.

Crest Solar je opremljen brojnim dodatnim funkcijama, uključujući FM radio, MP3 melodije zvona, ugrađene igrice i mogućnost da radi kao baterijska lampa. Među originalnijim funkcijama su i dve vezane za bezbednost. Mobile Tracker automatski upozorava ukoliko se promeni SIM kartica a u slučaju opasnosti može se brzio poslati SOS poruka. Na raspolaganju je i lažni poziv zahvaljujući kojem možete da odglumite da vas neko zove kako biste se izvukli iz neugodne situacije.

Pored toga, Samsung nudi i neke lokalizovane i specijalizovane funkcije. Na primer, u jugoistočnoj Aziji na raspolaganju je selektivno primanje poziva koje je namenjeno vozačima motora (da se ne bi javljali na svaki poziv i ugrožavali bezbednost vožnje), a u pojedinim zemljama može se čuti poseban signal kojim se najavljuje da je vreme za molitvu.

Crest Solar će početi da se prodaje ovog meseca, najpre u Indiji, a potom u jugostočnoj Aziji, Evropi i Latinskoj Americi. Cenu će mu pretežno određivati lokalni operatori mobilne telefonije. U Indiji će, recimo, koštati 60 dolara.

Samsung je u februaru ove godine prikazao jedan drugi solarni telefon, Blue Earth ali samo kao prototip.

|Search:Find More About Samsungov solarni telefon nije više prototip|

[ad#ad-post1]