Casio predstavio Exilim HI-Zoom EX-H10

Companija Casio predstavila je svoj novi model digitalnog fotoaparata iz serije Exilim.

Radi se o modelu nazvanom Exilim Hi-Zoom EX-H10 koji može da snimi do 1000 fotografija sa samo jednim punjenjem baterija, što će većini korisnika biti dovoljno za ceo godišnji odmor. Prema rečima predstavnika kompanije, korisnicima više nisu potrebni punjač i dodatni kablovi.

Trajanje baterije novog fotoaparata je skoro tri puta duže od sličnih uređaja iste klase, utvrđeno je na testiranju zasnovanom na japanskim industrijskim standardima. To znači da će korisnici moći da snime nešto više od 140 fotografija dnevno, ukoliko se nalaze na jednonedeljnom odmoru.

Valja naglasiti da Casiov fotoaparat nije prvi koji može napraviti 1000 fotografija sa jednim punjenjem baterije. Digitalni SLR fotoaparati imaju slične karakteristike ali su znatno većih dimenzija i mase, i naravno nisu namenjeni istoj potrošačkoj kategoriji kao novi Exilim. Nikon je 2007. ponudio kompaktni fotoaparat Coolpix L14 koji je imao sličan vek trajanja baterije, ali Casio kao noviji proizvod nudi unapređene mogućnosti.

Pored impresivne iskorišćenosti baterije, Casio je novom modelu podario nekoliko mogućnosti koje će skrenuti pažnju potencijalnih kupaca. Kako bi olakšao fotografisanje velikih objekata, kao što su zgrade, sa relativno male udaljenosti, Casio je primenio 24-milimetarski objektiv koji omogućava šire kadrove u donosu na konkurentske fotoaparate sa 28-milimetarskim objektivima.

Na gornjem delu uređaja nalazi se taster za brz pristup pejzažnom režimu snimanja koji unapređenim digitalnim procesiranjem poboljšava fotografije. Prethodne verzije tehnologije primenjivale su uniformnu obradu cele površine slike, ali nova unapređenja omogućavaju selektivnu obradu pojedinih delova slike.

Ukoliko slikate panoramu grada, pejzažni režim omogućava i uklanjanje izmaglice i smoga sa slika, pa će one izgledati svetlije i oštrije. Slične opcije nude i nezavisni softverski alati kao što je Adobeov Photoshop, ali sada se taj efekat može uraditi i u samom fotoaparatu.

Maksimalna rezolucija fotografije, koju H10 nudi je 12 megapiksela. Ekran na zadnjem delu aparata je dijagonale 3 inča. Pored fotografija, novi Exilim može snimati i video zapis visoke definicije i rezolucije 1280×720 piksela, brzinom od 24 sličice u sekundi. Međutim, aparat nema HDMI izlaz pa se ne može povezati sa TV prijemnikom visoke definicije što čini računar, pored ugrađenog ekrana, jedinom opcijom za gledanje snimljenog materijala.

Dimenzije novog Exilima su 102x62x24 milimetara, a njegova težina bez baterije iznosi 164 grama.

Exilim Hi-Zoom EX-H10 će u Japanu početi da se prodaje 3. jula po ceni od oko 410 dolara. Njegovo pojavljivanje na drugim tržištima očekuje se kasnije tokom ove godine.

|Search:Find More About Casio predstavio Exilim HI-Zoom EX-H10|

[ad#ad-post1]