Bull predstavio „zeleni“ superkompjuter

Kompanija Bull predstavila je superkompjuter Bullx, koji koristi tanke klijentske servere (blade) i vodeno hlađenje, tako da je istovremeno brz i ekološki bezbedan, odnosno „zelen“.

Svi delovi računara odabrani su tako da zadovolje zahteve klijenata kojima treba sistem visokih performansi. Pored toga, štednja energije, koju ovi sistemi troše u izobilju sve je bitniji faktor u odlučivanju prilikom kupovine.

Sistem Bulix zasnovan je na klijentskim serverima koji su se pokazali kao najefikasniji za kreiranje velikih paralelnih sistema. Lakši su za instalaciju i održavanje u odnosu na klasične servere.

Svaki klijentski server opremljen je sa dva Intelova procesora Xeon 5500, a u jednoj serverskoj šasiji može se instalirati do 18 klijentskih servera koji međusobno komuniciraju koristeći integrisanu četvorolinijsku skretnicu Infiniband QDR, koja ima propusnu moć do 40 Gb/s. U jedan serverski orman može se smestiti do šest serverskih šasija, a broj ormana u jednom sistemu nije ograničen. Da bi se dostigle performanse od jednog petaflopsa (triliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi) što su mogućnosti danas najbržih sistema na svetu, u Bullx treba integrisati 100 serverskih ormana.

Pored klijentskih servera namenjenih računanju, deo sistema su i akceleratorski serveri sa grafičkim procesorima, čiji je zadatak da ubrzaju računanje rasterećenjem centralnih procesora. Zbog kompatibilnosti sa aplikacijama, superkompjuter sa akceleratorskim klijentskim serverima biće namenjen uglavnom korinicima koji sami razvijaju potreban softver.

Jedan od važnijih delova sistema čini rashladni sistem zasnovan na vodi koji je ključan sastojak u izgradnji energetski efikasnih superkompjutera. Vodeno hlađenje je i do 75% efikasnije od vazdušnog. Bullx se isporučuje sa integrisanom zaštitom od poremećaja napona što čini upotrebu besprekidnih napajanja suvišnom.

Kao operativni sistem koristiće se Red Hatov Enterprise Linux ili Microsoftov HPC Server 2008.

Bullx je namenjen naučnim institucijama, automobilskoj i avio industriji, naftnim kompanijama, finansijskim ustanovama i svim drugim organizacijama koje imaju potrebu za intenzivnim računarskim operacijama.

Cena sistema Bullx zavisi od konfiguracije i kretaće se u rasponu od nekoliko desetina hiljada evra do nekoliko desetina miliona evra.

|Search:Find More About Bull predstavio „zeleni“ superkompjuter|

[ad#ad-post1]

tnews