Pronađite sopstveno mesto na Marsu

Istraživači i naučnici državnog univerziteta Arizone napravili su dve nove funkcije za popularnu mrežnu aplikaciju Google Earth 5.0, koja korisnicima omogućava da istražuju Zemlju, zvezdano nebo i planetu Mars. Prva od njih omogućava svakome da preporuči mesta na Marsu koja će se snimiti kamerom THEMIS postavljenom na Nasinom orbiteru Mars Odyssey. Druga nova funkcija pokazuje najnovije infracrvene snimke Marsa koje ova kamera šalje na Zemlju.

THEMIS je skraćenica za Thermal Emission Imaging System (sistem za snimanje termalnih emisija). Ovu višepojasnu infracrvenu i vizuelnu kameru projektovao je dr Filip Kristensen, profesor geologije na fakultetu za istraživanje Zemlje i svemira koji pripada univerzitetu Arizone (Arizona State University, ASU). Kristensen je vodeći istraživač za kameru THEMIS i direktor objekta Mars Space Flight smeštenog na univerzitetskom kampusu u gradiću Tempi kod Feniksa.

„Ove dve funkcije koje je naše osoblje razvilo zajedno s programerima iz Googlea, pomoći će svakome da uživa u istraživanju Crvene planete“, kaže Kristensen. „Želeli smo da javnosti damo priliku da predloži koja mesta na Marsu THEMIS treba da snimi. Predlozi se prosleđuju naučnicima koji rade na ovoj misiji i odlučuju o tome koje oblasti kamera snima. Ukoliko se predlog poklopi sa onim što su izabrali istraživači, predlagač će dobiti obaveštenje i moći će da vidi snimak čim ga i mi dobijemo.“

Da bi predložili šta THEMIS treba da snimi, posmatrači treba da instaliraju aplikaciju Google Earth 5.0 i pribave datoteku koja se svake nedelje ažurira podacima o orbiti Marsove letelice. Do nje se dolazi tako što se najpre ode na adresu http://suggest.mars.asu.edu odakle se posle registracije dolazi na stranu sa koje se ona svake nedelje skida i na kojoj se unose predlozi za snimanje. Registracijom se pravi namenska strana na kojoj korisnik može da vidi svoje ranije predloge i hiperveze do onih koji su bili prihvaćeni.

Sa pribavljenom datotekom o orbiti treba pokrenuti Google Earth, prebaciti se sa Zemlje na Mars (pomoću dugmeta sa sličicom koja podseća na Saturn) i otvoriti datoteku iz Google Eartha. (Isto se postiže i ukoliko se datoteka dvaput pritisne kad je Google Earth namešten da prikazuje Mars.)

Mesta koja će THEMIS snimati naredne nedelje vide se kao trake omotane po Marsovom globusu. Da bi se predložila mesta za snimanje treba pritiskati pojedine segmente tih traka. Svaki posmatrač može nedeljno da predloži deset mesta i verovatno će dobiti bar jednu sliku.

THEMIS snima na vidljivim i infracrvenim talasnim dužinama a predlozi se odnose samo na snimke u vidljivom delu spektra koji inače imaju i veću rezoluciju: 18 metara po pikselu (rezolucija infracrvenih snimaka je 100 metara po pikselu).

Druga nova funkcija za Google Earth nazvana je Live From Mars (uživo s Marsa). S njom se prikazuju najnoviji infracrveni snimci čim ih univerzitetski tim primi. Funkcija se nalazi u slojevima odeljka Mars Gallery. Kad se pritisne sloj Live from Mars pojavi se Marsov globus s najnovijim infracrvenim snimcima prikazanim na njegovoj površini, pri čemu je svaki označen kvadratnim simbolom i može se uveličavati da bi se jasnije videli detalji.

Kad se mišem pređe preko kvadratnog simbola dobija se identifikacioni broj snimka, a ukoliko se tad pristine taster na mišu otvara se prozor s dodatnim informacijama (geografskom širinom i dužinom, datumom i vremenom kad je snimak načinjen) i vezama ka veb lokacijama kamere THEMIS i letelice Mars Odyssey.

Nove funkcije omogućavaju svakome da istraživačima Marsa gleda preko ramena i predlaže im šta da snimaju i da potencijalno dobije jedinstvenu nagradu – da bude prvi koji je video neki deo Marsa s mnoštvom detalja.

|Search:Find More About Pronađite sopstveno mesto na Marsu|

[ad#ad-post1]