Western Digital predstavio nove SSD diskove

Kompanija Western Digital (WD) predstavila je početkom ove nedelje nove modele diskova zasnovanih na fleš memoriji (solid state disk, SD). Radi se o prvim takvim diskovima koje je kompanija predstavila otkako je u martu ove godine kupila kompaniju SiliconSystems.

Predstavljeni diskovi spadaju u seriju pod nazivom SiliconDrive III, u kojoj se nalaze modeli prečnika 2,5 inča sa serijskim ili paralelnim ATA interfejsom (Serial ATA, SATA ili Paralell ATA, PATA), kao i 1,8-inčni modeli sa Micro SATA interfejsom. U zavisnosti od veličine diskova, njihovi kapaciteti se kreću od 30 do 120 GB, a brzina čitanja i upisivanja koju omogućavaju do 3 Gb/s.

Predstavnici Western Digitala su izjavili da su novi modeli SSD diskova namenjeni proizvođačima originalne opreme (original equipment manufacturers, OEM), ali nisu želeli da navedu po kojoj ceni će se diskovi prodavati.

Prema njihovim rečima, kod novih modela SSD diskova primenjene su neke nove tehnologije, kao npr. tehnologija PowerArmor, koja ima zadatak da štiti disk id kvara u slučaju nestanka električne energije ili značajnog pada napona ili tehnologija SiSMART koja nadgleda rad diska i upozorava korisnika kada se period pouzdanosti i upotrebljivosti diska približi kraju.

SSD diskovi su u poslednje vreme sve zastupljeniji u prenosivim i stonim računarima, bez obzira na njihovu namenu. Proizvođači tvrde da su SSD diskovi izdržljiviji i pouzdaniji nego uobičajeni čvrsti diskovi sa rotirajućim magnetnim pločama koji su osetljivi na padove ili nepravilno rukovanje. Za razliku od diskova sa magnetnim pločama,SSD diskovi nemaju pokretnih delova, tako da duže traju, a pored toga troše i manje struje.

|Search:Find More About Western Digital predstavio nove SSD diskove|

[ad#ad-post1]