Opera omogućila jednostavnu razmenu sadržaja

Norveška kompanija Opera Software objavila je u utorak da je svom Web čitaču Opera dodala novu funkcionalnost koja korisnicima omogućava da međusobno razmenjuju datoteke, slike i muziku bez potrebe da se oslanjaju na spoljne usluge kao što su Facebook i Flickr.

Kompanija je navela da njena nova tehnologija nazvana Opera Unite omogućava da se sa prenosivog računara, računara na poslu ili mobilnog telefona pristupi ličnim datotekama smeštenim na kućnom računaru. Za razliku od tradicionalnih Web usluga, datoteke se nikad ne nalaze na spoljnim serverima već se direktno prenose s jednog računara na drugi.

Web čitač Opera nekada je bio jaka alternativa Microsoftovom Internet Exploreru i Time Warnerovom Netscapeu, ali je njegovo korišćenje drastično opalo kad se pojavio naslednik Netscapea, Mozillin Firefox, uprkos odluci iz 2005. godine kad se kompanija odrekla nadoknade od 40 dolara za verziju bez reklama.

Analitičari smatraju da je nova funkcija „zanimljiv koncept“ koji bi mogao dovesti do pojave sličnih izuma i u drugim čitačima, ali je Operin udeo na tržištu previše mali da bi to imalo nekog većeg uticaja na Internet.

U kompaniji Opera Software se nadaju da će primena ove funkcije vratiti korisnicima kontrolu nad njihovim sadržajima koju su im preotele lokacije za druženje kao što je Facebook i razmenu slika kao što je Flickr. Korisnici ovih spoljnih usluga moraju da slede njihova pravila koja u nekim slučajevima ograničavaju šta se na njima sme postavljati, ili čak zahtevaju od njih da se odreknu prava na vlasništvo.

Sa Operom korisnici mogu da izaberu koje će datoteke sa svojih računara učiniti dostupnim kroz Web čitač. Datoteke se mogu staviti na raspolaganja svim korisnicima Interneta preko hiperveze ili samo krugu prijatelja s lozinkom. Po potrebi se mogu praviti i grupe za deljenje datoteka.

Pojedini analitičari smatraju da bi ovakva funkcionalnost mogla stvoriti neke bezbednosne i pravne probleme, jer potencijalno omogućava i nelegalnu razmenu datoteka, iako Opera podstiče korisnike da razmenjuju samo one na koje polažu autorska prava.

|Search:Find More About Opera omogućila jednostavnu razmenu sadržaja|

[ad#ad-post1]