Značajni rezultati programa ECDL u Srbiji

Na nedavno završenom 14. kongresu JISA istaknuti su značajni rezultati postignuti u obuci za ECDL (evropska kompjuterska dozvola) u Srbiji i regionu. Slovenija i Hrvatska su i dalje najuspešnije u obuci za ECDL, ali su Srbija i Crna Gora nadoknadile veliki zaostatak u odnosu na najuspešnije zemlje u okruženju.

Na kongresu JISA (od 7. 13. juna) u Herceg Novom i SEFICT (10. juna) u Dubrovniku, održano je preko 80 prezentacija značajnih informatičkih ostvarenja. Pored učesnika iz svih bivših jugoslovenskih republika, učestvovali su i predstavnici iz Danske, Austrije, Francuske, Bugarske i Palestine.

Manifestacije su otvorili predsednik JISA, Đorđe Dukić, i predsednik Hrvatskog informatičkog zbora, Mladen Glasenhard. Tom prilikom izneli su podatke o sve češćem zajedničkom nastupanju kompanija sa prostora bivše Jugoslavije na polju informacionih i telekomunikacionih tehnologija, a predsednik JISA je naglasio da se očekuju značajna sredstva iz pristupnih fondova Evropske Unije za povećanje informatičke obučenosti zaposlenih u obrazovanju, pravosuđu i zdravstvu (IPA).

Najznačajnije teme ova dva skupa bile su informatičko obrazovanje i obuka za ECDL, kao referenca za informatičku pismenost. Predstavljeni su uspešni primeri obuke za ECDL u Ministarstvu za zdravlje Crne Gore, Telekomu Srbije, Elektroprivredi Srbije i vojsci Srbije, kao i porast obuke na univerzitetima, a deo kongresa JISA obuhvatio je i izlaganja o ERP i CRM rešenjima, zaštiti podataka, bežičnim mrežama, arhiviranju dokumentacije, medicinskim aplikacijama, slobodnom softveru i sistemima GIS.

Na skupu SEFICT u Dubrovniku uvodno izlaganje imao je Filiponet Nikolas (OECD), koje je objasnio prioritete u ocenjivanju porasta veština u informacionom i komunikacionom sektoru, posebno naglasivši potrebu za investicijama u opšte znanje, kao ključnom činiocu celokupnog razvoja.

Jorn Figalt, stalni saradnik UNCTAD (Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj) i jedan od najpoznatijih evropskih analitičara, istakao je da naš region, a posebno države sa prostora bivše Jugoslavije, nemaju ništa prepoznatljivo sa čime bi mogle da skrenu pažnju na sebe evropskom i svetskom tržištu, poručivši da bi forum SEFICT mogao da bude idealno mesto za podsticanje takvih ideja.

|Search:Find More About Značajni rezultati programa ECDL u Srbiji|

[ad#ad-post1]

tnews