Microsoft započinje testiranje svog besplatnog antivirusnog programa

Microsoft je u četvrtak 18. juna objavio da će sledećeg utorka (23. juna) objaviti javnu beta verziju svog besplatnog antivirusnog softvera koji se sada zove Security Essentials (prethodno se zvao „Morro“). Verzija će biti na raspolaganju samo korisnicima u SAD, Izraelu (gde je najveći deo razvojnog tima) i Brazilu, a nešto kasnije spisku će biti dodata i Kina. Izvršavaće se u Windowsu XP SP2 ili kasnijem, Windowsu Visti, Windowsu 7 Beta i Windowsu 7 RC. Broj ispitivača ograničen je na 75.000, a konačna verzija se očekuje pre kraja godine.

Mada je dugo bio neodređen u pogledu konačnog termina isporuke (do sada se znalo samo da će se to desiti ove godine), u jednom drugom pogledu Microsoft je bio veoma jasan – neće dozvoliti da se program koristi na računarima s falsifikovanim ili piratskim kopijama Windowsa (odnosno kopijama koje nisu originalne, ili su Microsoftovim rečnikom rečeno – „non-genuine“). Zaštititi takve sisteme programom Security Essentials učinilo bi ih korisnijim, a Microsoft želi upravo suprotno – da ih učini beskorisnim.

Microsoft je Security Essentials označio kao program osnovnog nivoa za odbranu od virusa i špijunskog softvera, koji ima jednostavan interfejs i troši manje memorije i prostora na disku u odnosu na komercijalne bezbednosne programske pakete kakve nude, primera radi, kompanije Symantec i McAfee.

Alan Parker, rukovodilac tima koji je razvio Security Essentials, izjavio je da se radi o obezbeđenju kome se može verovati, koje se može lako nabaviti i koje se jednostavno koristi. Parker je posebno naglasio njegovu zaštitu u realnom vremenu u odnosu na skenirajuće finkcije, koji su integralni deo svakog iole vrednog bezbednosnog softvera. „Umesto da samo skenira i čisti, što takođe čini, naš softver pre svega nastoji da spreči da se računar uopšte zarazi“, rekao je Paker.

Kao jednu od najzanimljivijih novina Microsoft ističe uslugu „dinamičkog potpisa“ (Dynamic Signature), komunikacionu vezu između računara na kome se nalazi Security Essentials i Microsoftovih servera. Ukoliko Security Essentials otkrije nešto sumnjivo, bio to kôd ili ponašanje, ali ne može da ga dovede u vezu s nekim specifičnim zlonamernim softverom, „javiće se kući“, odnosno poslaće Microsoftovim serverima odgovarajuću informaciju.

„Ukoliko vidi da je u pitanju nešto novo, poput novog koda, klijent se obraća serveru“, kaže Paker. „Server potom može da zatraži uzorak i klijent mu ga šalje u vidu vrednosti koja služi kao indeks za pretraživanje i poređenje (hash).“ Ako je Microsoft formirao potpis za tu pretnju on se odmah šalje klijentu. Paker je posebno naglasio da će Security Essentials pre nego što pošalje uzorak tražiti dozvolu korisnika. Security Essentials je inače prvi Microsoftov antivirusni proizvod koji koristi dinamički potpis i ta funkcija će se početkom sledeće godine dodati u odgovarajući softver namenjen kompanijama.

Security Essentials će svakodnevno dobijati ažurirane potpise preko usluge Microsoft Update, nadskupa poznatije usluge Windows Update.

Krajem 2008, ovaj softver čije je radno ime bilo „Morro“ opisivan je kao zamena za Windows Live OneCare, bezbednosni softver čije se korišćenje plaćalo. OneCare će krajem juna ove godine biti napušten, jer nikada nije uspeo da se probije na tržištu bezbednosnog softvera. Analitičari smatraju da će Security Essentials uspeti tamo gde OneCare nije, pre svega zato što je besplatan.

|Search:Find More About Microsoft započinje testiranje svog besplatnog antivirusnog programa|

[ad#ad-post1]