INTERNET VREDI 29,5 MILIJARDI EVRA

Beograd, 22. jun 2009. godine – Uroš Ignjačević, generalni direktor kompanije Trident Media Group, započeo je prošle nedelje u Briselu zvanične pregovore o otvaranju predstavništva Interactive Advertising Bureau (IAB) u Srbiji. IAB je najveća kompanija za promociju interneta u svetu. Dolazak IAB u Srbiju, odnosno otvaranje kancelarije, značajno će pospešiti razvoj interneta, posebno u oblasti digitalnog marketinga, standardizacije i edukacije.

Godišnja studija koju su uradile Interactive Advertising Bureau Evropa (IAB Europe) i PricewaterhouseCoopers LLP pokazuje da uprkos opštim negativnim trendovima, uslovljenim globalnom ekonomskom krizom, prihod po osnovu internet oglašavanja u svetu i dalje raste. Prema ovoj studiji, u 2008. godini je potrošeno čak 29,5 milijardi evra na oglašavanje preko interneta evropsko internet tržište vredelo je 12,9 milijardi evra, što predstavlja porast od 20% u odnosu na 2007. godinu. U Sjedinjenim Državama, oglašavanje preko interneta je poraslo za 10,6% u 2008. i vredelo je 16,6 milijardi evra.

Alan Hero (Alain Heureux), predsednik i generalni direktor IAB Evrope kaže: „Mi čvrsto verujemo da će internet industrija nastaviti da raste kroz zamisli, inovacije i ulaganje njenih učesnika. Da bi se pospešio ovaj rast, naša kompanija blisko sarađuje sa Evropskom komisijom na tome da se osiguraju interesi naših članova i internet industrije kaoceline, kako bi bili na odgovarajući način predstavljeni zakonodavcima”.

Manje zasićena internet tržišta imala su snažniji rast u 2008. godini. Tako je Poljska iskusila 60% povećanje, dovodeći svoje tržište na vrednost od 253 miliona evra, a Slovenija 77% – njeno internet tržište sada vredi 19,6 miliona evra.

Otvaranje kancelarije IAB uliva nadu da će i u Srbiji značajno porasti vrednost internet tržišta, kao što je do bio slučaj sa Slovenijom i Hrvatskom.

|Search:Find More About INTERNET VREDI 29,5 MILIJARDI EVRA|

[ad#ad-post1]

tnews