Mozilla izdala prvog kandidata za Firefox 3.5

Mozilla je u petak objavila prvog kandidata za novu verziju Firefoxa 3.5 koju planira da ponudi do kraja meseca. To je najstabilniji i najuglancaniji rezultat dosadašnjeg jednogodišnjeg razvoja.

Firefox 3.5 Release Candidate (RC) je prvi značajniji korak od kraja aprila kad je objavljena verzija Beta 4, i drugi koji nosi broj „3.5“. Nadogradnja je u početku nazivana Firefox 3.1, ali je u martu odlučeno da se skoči na veći broj, jer to opravdava količina dodatih unapređenja u odnosu na Firefox 3.0 koji se pojavio prošlog leta.

Mozilla je nekoliko puta odlagala objavljivanje varijante Firefox 3.5 RC jer se trebalo izboriti s greškama koje su uporno opstajale. Prema ranijim planovima prvi kandidat za objavljivanje trebalo je da se pojavi u prvoj nedelji juna.

U stvari, Mozilla je ovog meseca preduzela par neuobičajenih koraka. Dve nedelje pre nego što je izašao prvi kandidat objavila je njegovu privremenu verziju označivši je kao „skoro završenog kandidata“, ali ga je ponudila na uvid samo korisnicima verzije Beta 4 kojih ima 800.000. Nedelju dana posle toga ponovo je uradila istu stvar, ali s još novijom verzijom kandidata.

Ciljni datum objavljivanja ostaje kraj juna, mada će za isporuku Firefoxa 3.5 do tog roka sve pripreme morati da budu brže od onih koje su prethodile prošlogodišnjem objavljivanju Firefoxa 3.0. Ukoliko Mozilla odluči da objavi i drugog kandidata, verovatno će prekoračiti rok.

Firefox trenutno drži 22,5% tržišta među čitačima veba, sudeći po majskim podacima kompanije Net Applications, ali predstoji mu suočavanje s konkurencijom koja se već obnovila, uključujući Microsoftov Internet Explorer 8, Googleov Chrome, Operu kompanije Opera Software i Appleov Safari 4 koji se pojavio početkom juna.

Korisnici koji koriste verziju Firefox 3.5 Beta 4 ili neki od inkrementalnih kandidata za objavljivanje verovatno su već dobili ponudu da automatski pređu na Firefox 3.5 RC. Ukoliko nisu, dovoljno je da u meniju Help izaberu opciju „Check for Updates“ i izvedu to ručno.

|Search:Find More About Mozilla izdala prvog kandidata za Firefox 3.5|

[ad#ad-post1]