Džobs se vraća sa bolovanja?

Krajem prošle nedelje dnevni list Wall Street Journal prvi je objavo da je Stivu Džobsu pre dva meseca izvršena transplantacija jetre. Džobs je u januaru izazvao pravi potres kad je objavio da uzima bolovanje i najavio da će se na posao vratiti do kraja juna.

Izvor vesti nije naveden, ali je rečeno da je nekoliko direktora kompanije znalo da će biti operisan, jer je to bio deo dogovora koji je Džobs sklopio s upravnim odborom pre nego što je uzeo bolovanje.

Operacija je izvedena pre dva meseca u Tenesiju gde postoje tri bolnice u kojima se izvode takve operacije, od pacijenta se ne zahteva da je stanovnik Tenesija, a čekanje na operaciju je najkraće u SAD. Prema podacima Ujedinjene mreže za razmenu organa (United Network for Organ Sharing), organizacije koja se stara o organima za transplantaciju u SAD, petogodišnja stopa preživljavanja pacijenata s presađenom jetrom je između 73 i 76%.

Stanje Džobsovog zdravlja postalo je goruća tema još prvog avgusta 2004. kad je operisao pankreas (gušteraču). Prošle godine je uočeno da je sve mršaviji, ali ni on ni kompanija nisu tim povodom davali nikakve izjave.

Potom je 5. januara Džobs poslao otvoreno pismo „Appleovoj zajednici“ u kome je naveo da gubitak težine nije vezan za pankreas, već je posledica „izlečive hormonske neravnoteže“. Tom prilikom je rekao da je već počeo da sprovodi „relativno jednostavnu terapiju“, da će ostati na čelu kompanije tokom oporavka i da se nada značajnom poboljšanju za nekoliko meseci.

Devet dana kasnije izuo je i drugu cipelu.

„Protekle nedelje sam saznao da su moji zdravstveni problemi složeniji nego što sam prvobitno mislio“, napisao je u poruci upućenoj zaposlenima u Appleu. „Da bih se izmakao sa svetla pozornice i usredsredio na svoje zdravlje i da bih svima u Appleu omogućio da se maksimalno posvete isporučivanju izvanrednih proizvoda, odlučio sam da uzmem bolovanje do kraja juna.“

Od tada svakodnevne poslove kompanije vodi njen operativni direktor Tim Kuk, ali Džobs i dalje čvrsto drži konce, uključuje se u projekte po svom izboru i s vremena na vreme pojavljuje se na poslu.

Appleove deonice su za vreme Džobsovog odsustva skočile čak 63%. Kad je 15. januara najavio odlazak na bolovanje vredele su 85,33 dolara, a 19. juna, kad je počela prodaja novog modela telefona iPhone 3GS, 139,48 dolara.

|Search:Find More About Džobs se vraća sa bolovanja?|

[ad#ad-post1]