Nov podsticaj tehnološkom razvoju ruske ekonomije

Predsedničkim ukazom od 20. maja Ruska federacija je osnovala Komisiju za modernizaciju i tehnološki razvoj ekonomije, koja će biti odgovorna za razvoj državne politike za modernizaciju i tehnološki razvoj ruske ekonomije, koordinaciju rada saveznih agencija, izvršnih tela i lokalne uprave kao i preduzetničkih i stručnih zajednica.

Komisija koja će se sastajati jednom mesečno, održala je u ponedeljak 22. juna osnivački sastanak kojem je predsedavao predsednik Rusije, Dmitrij Medvedev. Domaćin sastanka bila je kompanija Kaspersky Lab, proizvođač rešenja za bezbedno upravljanje sadržajima, čiji je direktor i suosnivač Jevgenij Kasperski takođe učestvovao u radu Komisije.

Članovi komisije su prvi zamenik premijera Sergej Ivanov, ministar obrazovanja i nauke Andrej Fursenko, ministar industrije i trgovine Viktor Hristenko, predsednik Sberbanke German Gref, čelnik Ruske nanotehnološke korporacije Anatolij Čubajs i predsednik grupe Onexim Mihail Prohorov.

Saglasno zadatku Komisije da promoviše modernizaciju i tehnološki razvoj ruske ekonomije učesnici su najpre razgovarali o organizacionim pitanjima vezanim za njen rad, a potom je odlučeno da prioritet dobiju sledećih pet oblasti – energetska efikasnost, nuklerana tehnologija, svemirska i komunikaciona tehologija, medicinska tehnologija i informaciona tehnologija.

Predsednik Medvedev je naglasio značaj motivisanja ruskih proizvođača da prave visokokvalitetne proizvode u Rusiji i za ruske građane. „Samo tada će se naši proizvodi kupovati i u svetu“, smatra Medvedev.

„Ponosni smo što smo prva ruska IT kompanija koja je bila domaćin sastanka na najvišem nivou o budućnosti naše ekonomije“, izjavio je ovim povodom Kasperski. „Uveren sam da budućnost pripada onima koji se ne plaše da svoje visokotehnološke proizvode prodaju na međunarodnom tržištu. Iskustvo naše kompanije širom sveta dokazuje da su ruski proizvođači kadri da uspeju na tom tržištu.\”

Jevgenij Kasperski je 12. juna dobio državnu nagradu za nauku i tehnologiju Ruske federacije koju mu je uručio predsednik Medvedev. Pored diplome i medalje dobio je i pet miliona rubalja. Taj novac Kasperski je poklonio moskovskoj školi A.N. Kolmogorov, specijalizovanoj za fiziku i matematiku, koju je nekada pohađao. Državna nagrada Ruske federacije dodeljuje se jednom godišnje počev od 1992. za doprinose u nauci, tehnologiji, literaturi, umetnosti i humanitarnom radu i predstavlja priznanje najvišeg ranga koje se dodeljuje pojedincima za njihove usluge društvu i državi.

|Search:Find More About Nov podsticaj tehnološkom razvoju ruske ekonomije|

[ad#ad-post1]