Nemačka i Arabija na listi Top500 superkompjutera

Kompjuteri u Nemačkoj i Saudijskoj Arabiji sada se nalaze među najbržima na svetu, ali listom Top500 koja se objavljuje dva puta godišnje, i dalje dominira superkompjuter Roadrunner američkog Ministarstva energije u nacionalnoj laboratoriji Los Alamos.

Dva nova sistema u Nemačkoj ušla su na listu Top500
objavljenu 23. juna, na treće i deseto mesto. Trećeplasirani je Jugene koji je IBM napravio za Forschungszentrum Juelich. On je koristeći 294.912 procesorskih jezgara dostigao brzinu od 825,5 teraflopsa.

Drugi novajlija iz Evrope takođe je instaliran u centru Juelich, koji se bavi interdisciplinarnim istraživanjima za rešavanje velikih izazova s kojima se društvo sreće u oblasti zdravstva, energije, očuvanja životne sredine i informacionih tehnologija. Superkompjuter JUROPA postigao je 274,8 teraflopsa, a zasnovan je na serverima Bill Novascale i SunBlade x6048.

Dva sistema u Nemačkoj jedini su među prvih deset koji nisu iz SAD.

Treći hvale vredan novajlija na listi Top500 je Shaheen, koji postiže 185,17 teraflopsa, a instaliran je na univerzitetu za nauku i tehnologiju kralj Abdulah u Saudijskoj Arabiji. To je takođe IBM-ov sistem.

Mada se ovi sistemi nesumnjivo impresivni, ne mogu se nadmetati sa Roadrunnerom čija je brzina 1,105 petaflopsa. Napravio ga je IBM i to je prvi sistem koji je u junu 2008. probio barijeru od 1000 teraflopsa.

Ulazak na listu postaje sve teži. Sada je minimum 17,1 teraflopsa, umesto 12,64 koliko je iznosio pre pola godine. Pored toga, sistem koji je sada poslednji na listi pre šest meseci bio je na poziciji 274. Radi se o sistemu sa 3528 procesorskih jezgara koji koristi procesore Xeon sa dva jezgra koji rade na 2,66 GHz.

Sve važniji deo perfomansi superkompjutera postaje potrošnja struje. Njihova efikasnost sada iznosi 150 megaflopsa po vatu, dok je pre pola godine bila 132.

Uočljiva je tendencija da se sve više koriste procesori sa četiri jezgra. Sada ih koriste 383 sistema dok ih je u novembru prošle godine koristilo samo 47. Intelova dominacija se takođe povećava. Umesto 379 sistema na prošloj listi njegovi procesori su sada ugrađeni u 399 sistema.

Dvoboj IBM-a i HP-a se nastavlja. HP ima malu prednost u broju sistema, dok IBM prednjači u performansama.

|Search:Find More About Nemačka i Arabija na listi Top500 superkompjutera|

[ad#ad-post1]