Intel prikazao zvučnik s bežičnim napajanjem

Intelovi istraživači organizovali su u muzeju istorije kompjutera u kalifornijskom gradu Mauntin Vju demonstraciju 45 istraživačkih projekata, od algoritama za praćenje zraka koji se koriste za animacije, do organskih fotonaponskih elemenata za solarne ćelije. Pa ipak, projekat koji je pobudio najveće zanimanje bila je demonstracija zvučnika za iPod koji se napaja bežično. Zvučnik je bio pričvršćen za bakarni namotaj prečnika 30 cm i napajan magnetnim poljem koje je proizvodio drugi namotaj duplo većeg prečnika udaljen skoro jedan metar.

Zanimljivo je da je prenos energije do zvučnika bio dobar i dok su ga pomerali i okretali. Po tome se bitno razlikovao od tehnologija bežičnog punjenja preko ravne podloge na koju se uređaj mora postaviti na specifičan način. Ukoliko bi se predajnik mogao postaviti na primer u zid, mogao bi da puni okolne računare i telefone koji sadrže odgovarajući prijemni namotaj. Drugi scenario bio bi da se prenosivi računar koristi kao izvor napajanja za periferne uređaje i druge mobilne aparate koje nosimo sa sobom. Intelovi istraživači kažu da su uspeli da prenesu 60 vati za napajanje sijalice i da bez problema napajaju prenosivi računar sa 14 vati.

Intelov projekat bežičnog napajanja koji je započet prošlog avgusta, dosta podseća na sličan projekat istraživača s MIT-a iz 2007. godine. Kao i u tom projektu koji je predvodio Zagrepčanin Marin Soljačić i iz koga je u aprilu iste godine nastala kompanija WiTricity, i u Intelovom se za prenos energije koriste magnetna polja. Zračenje između namotaja ograničeno je na rastojanja manja od dva metra.

Ideja bežičnog prenosa energije nije nova. Još krajem devetnaestog veka predložio ju je Nikola Tesla. Međutim, Teslin projekat se ugasio jer je ostao bez sredstava upravo u vreme kad se moderni svet odlučio za žični prenos. Već više od jednog veka žice dobro obavljaju taj posao, ali pošto savremeni prenosivi elektronski uređaji zahtevaju stalno napajanje, ponovo se pojavilo zanimanje za bežično napajanje i istraživači se ponovo upinju da ga učine praktičnim. Dodatni motivacioni faktor su im i električni automobili koji se još uvek pune tako što se na izvor napajanja priključuju debelim kablom s utikačem.

Moderan pristup koji primenjuju WiTricity i Intel koristi fenomen rezonantne sprege u kome objekti međusobno razmenjuju energiju kad su podešeni na istu frekvenciju. Obe grupe za prenos energije koriste magnetna polja, jer ona najmanje utiču na okolinu i zdravlje ljudi.

U Intelovom projektu veliki namotaj je povezan s elektronikom koja proizvodi strujne oscilacije od sedam megaherca. Prijemni namotaj je podešen na istu frekvenciju i energija se prenosi s efikasnošću od 80% na rastojanje od jednog metra. Mada je projekat još uvek u ranoj fazi, tim želi da otkrije kako se ova tehnologija može ugraditi u Intelove proizvode kao što su prenosivi računari i drugi mobilni uređaji.

Intelov tim se u svom radu oslanja na rezultate istraživača s MIT-a i nastoji da ih proširi na različite načine. Kasnije u toku godine objaviće i rad u kome će detaljnije opisati šta rade. Pred njima je još dug put do konkretnih proizvoda, a na tom putu će im se u nekoj meri isprečiti i rešavanje problema vezanih za intelektualnu svojinu, jer su Soljačić i njegov tim podneli patentne zahteve još pre nego što su 2007. obznanili svoju tehnologiju.

WiTricity je u januaru demonstrirao prvu generaciju svojih rešenja u kojima su namotaji za bežično napajanje bili ugrađeni u prenosive računare i ravne televizore, a prošle nedelje je prikazao prototipski punjač za bežično punjenje baterije električnog automobila kojim je prenosio tri kilovata.

|Search:Find More About Intel prikazao zvučnik s bežičnim napajanjem|

[ad#ad-post1]

tnews