HP objavio iPhone verzije svojih kalkulatora

Kompanija Hewlett-Packard je u sredu ponudila iPhone verzije svoja tri klasična kalkulatora: HP 12c, HP 12c Platinum i HP 15c.

Kad se izvršava na telefonu okrenutom postrance, svaka od aplikacija koristi originalni kôd iz ROM memorije kalkulatora i daje identičnu vizuelnu predstavu stvarnog kalkulatora horizontalnog formata, što ga čini bliskim svima koji su koristili original. HP 12c (15 USD) i HP 12c Platinum (20 USD), imaju iste poslovno orijentisane funkcije i formule kao i hardverski modeli, a HP 15c koji košta 30 USD sadrži i naučne algoritme i sekvence originala, uključujući matrice, korenove i brojne složene funkcije. Sve tri aplikacije su, poput njihovih hardverskih parnjaka, programabilne. (HP 12c se još uvek proizvodi. HP 12c Platinum i HP 15c se više ne prave, ali se korišćeni modeli još uvek prodaju po visokim cenama.)

HP je iskoristio hardver kojim raspolažu iPhone i iPod da svojim aplikacijama doda i nove funkcionalnosti. Na primer, kada se iPhone zarotira dobija se vertikalan prikaz kalkulatora koji je istovremeno i njegova jednostavnija verzija, jer skriva mnoge naprednije funkcije. Aplikacija za finansijski kalkulator HP 12c Platinum dobija iste mogućnosti uređivanja i algebarskog načina unošenja brojeva kao i njen hardverski parnjak, ali kad se postavi vertikalno sadrži i kalkulator napojnica. Pošto je hardver iPhonea daleko moćniji od 4-bitnih procesora hardverskih modela, svaki softverski kalkulator je i znatno brži od originala.

Originalni kalkulatori 12c ili 15c imali su na poleđini odštampane korisne formule i reference. Taj popularni detalj sačuvan je i u softveru: kad se tapne HP-ov logotip na licu kalkulatora softverska verzija prikaže njegovu skrivenu poleđinu.

HP 12c i HP 15c su se već pojavili u mrežnoj prodavnici iTunes App Store; a HP 12c Platinum će se pojaviti u avgustu. Kompanija je slične softverske kalkulatore razvila i za Windows.

|Search:Find More About HP objavio iPhone verzije svojih kalkulatora|

[ad#ad-post1]