Trakasti kod zaokružio 35 godina korišćenja

Danas se navršava 35 godina od kada je laserski skener prvi put upotrebljen da „pročita“ trakasti odnosno linijski kôd, poznatiji kao „bar-kod“.

Prvo skeniranje izvedeno je 26. juna 1974. u 8.06 sati u samousluzi Marsh u gradu Troj u Ohaju. Kôd je bio odštampan na paketiću žvakaćih guma Juicy Fruit kompanije Wrigley. Prvi račun o kupovini i kupljeni paketić žvaka danas su izloženi u muzeju Smitsonijan u Vašingtonu.

Patentni zahtevi za trakaste kodove pojavili su se još ranih pedesetih godina prošlog veka, ali sam kôd nije tada mogao da uradi ništa naročito. Sve se promenilo tek kad je elektroinženjer Džerom Švarc izumeo laserski skener koji se koristi za čitanje trakastih kodova.

Tehnologija je u međuvremenu toliko uznapredovala da su ti kodovi postali sveprisutni. Samo Univerzalni kôd proizvoda (Universal Product Code, UPC) koristi preko deset milijardi puta dnevno u aplikacijama koje opslužuju 25 privrednih grana. UPC ima optički simbol koji se prevodi u 12 znakova. Od tih 12 znakova samo 10 se koristi da identifikuje proizvod. Prvih pet opisuju proizvođača, a preostalih pet proizvod. Sama za sebe ta informacija je nedovoljna, ali kad se iz kase sa skenerom prenese u server s bazom podataka, može se odrediti cena proizvoda.

Trakastih kodova zato ima svuda. Njima se čak označavaju i bebe u porodilištima i prate lekovi koji se daju pacijentima u intenzivnoj nezi. Mogu se poslati mobilnom telefonu kako bi ih skener očitao sa ekrana i omogućio ulazak na fudbalsku ili bejzbol utakmicu. Nećemo još dugo čekati da avionski putnici počnu da se prijavljuju za let pomoću ručnog uređaja koji na svom ekranu prikazuje trakasti kod, umesto da se služe kodom odštampanim na papirnoj kartici.

Trakasti kodovi su evoluirali dotle da se pored linijskih sve više koriste i njihove dvodimenzionalne varijante. I jedne i druge se danas mogu očitati kamerom umesto laserom. Savremeni mobilni telefoni s aplikacijom koja njihovu kameru pretvara u skener, omogućavaju da se, na primer, u prodavnici pomoću kamere telefona očita trakasti kod proizvoda i potom kratkim pretraživanjem na internetu sazna više detalja o njemu.

Kad se pojavila sedamdesetih godina tehnologija trakastih kodova je pokrenula rasprave o zaštiti privatnosti. Ta bojazan je u međuvremenu nestala. Ljudi ovaj kôd sada pretežno doživljavaju kao alatku kojom se povećava produktivnost. To je verovatno i razlog zbog čega mnogi smatraju da će se trakasti kodovi koristiti još dugo.

|Search:Find More About Trakasti kod zaokružio 35 godina korišćenja|

[ad#ad-post1]

tnews