Robotska „univerzijada“ u Gracu

Austrijski grad Grac je ove nedelje domaćin najvećeg svetske izložbe robota, RoboCup 2009, na kojoj se okupilo 400 ljudskih timova i oko 2000 robota koji će se, između ostalog, ogledati i u sportskim takmičenjima i simulacijama spašavanja.

Organozatori nisu precizirali kakve vrste robota mogu da se takmiče, a borilišta izgledaju poput scena iz Ratova zvezda. Roboti svih boja i veličina, dvonožni i četvoronožni, a neki s točkovima, takmiče se u igranju, služe pića i igraju fudbal na malom terenu.

Petodnevni skup započet je u sredu, istog dana kad je u Beogradu otvorena studentska Univerzijada, ali će trajati nešto kraće – pet dana. Na svečanoj ceremoniji otvaranja vrpcu je presekao robot varilac opremljen makazama. Gradski zvaničnici dovezli su se autobusom bez vozača kojim je upravljao laserski sistem koji stalno skenira okolinu i koristi GPS da bi pronašao najkraći put do odredišta.

Pravi domaćin ovog prestižnog skupa je zapravo Tehnološki univerzitet u Gracu i njegov cilj nije samo prikazivanje novina koje privlače publiku. To je pre svega naučni projekat, kazala je predsednica skupa Manuela Veloso. Još od prvog okupljanja organizovanog 1997. u Nagoji, RoboCup predstavlja krajnje granice istraživanja u robotici i veštačkoj inteligenciji. „Jedan od glavnih ciljeva ovog događaja je proširivanje granica robotskih mogućnosti“, rekla je na otvaranju.

Timovi iz 44 zemlje podeljeni su u juniorsku i seniorsku ligu, pri čemu juniorsku čine programeri stari od 10 do 19 godina. Pored takičenja robota u raznim disciplinama, organizatori su upriličili i tehnološke konferencije za elektronske inženjere i robotičare.

Posle Nagoje, RoboCup je održan i u Stokholmu, Melburnu, Atlanti i Sudžou (Kina).

|Search:Find More About Robotska „univerzijada“ u Gracu|

[ad#ad-post1]

tnews