Osnivač Netscapea osniva novi investicioni fond

Mark Andresen, osnivač kompanije Netscape i suosnivač Opswarea, i Ben Horovic, takođe suosnivač kompanije Opsware, danas će pokrenuti novi preduzetnički investicioni fond, \”pametno\” nazvan Andreessen Horowitz. Misija fonda je finansijski opsežna, ali tehnološki \”uska\”. Andresen je izjavio da će fond, čiji je početni kapital 300 miliona dolara, investirati od 50.000 do 5 miliona dolara u novoosnovane kompanije, što znači da se delom radi o privatnom ulaganju a delom o klasičnoj investicionoj firmi.

Tehnološki, Andresen će se držati okvira koga najbolje poznaje. \”U obzir uopšte nećemo uzimati proizvode koje ne razumemo\”, izjavio je on. Dakle, neće biti ulaganja u \”čiste\” tehnologije, energetske kompanije, biotehnologiju, prirodne nauke, automobilske kompanije ili svemirske letelice i tehnologiju. Na sredstva iz ovog fonda moći će da računaju kompanije koje se bave Internetom, računarstvom \”u oblaku\” i Web infrastrukturom. Sedište fonda Andreessen Horowitz će biti u Palo Altu u Kaliforniji i \”skoro da ni cent neće uložiti\” izvan Silicijumske doline.

Firma će investirati u, kako ih Andresen naziva, \”tehničke osnivače\”, preduzetnike koji se ne libe da zasuku rukave i isprljaju ruke dok projektuju i razvijaju proizvode, a ne u poslovne manipulante koji za realizaciju i primenu svojih vizija i ideja unajmljuju programere i projektante. \”Dopada nam se kada osnivači žele da budu i glavni izvršni rukovodioci\”, izjavio je Andresen.

Fond još nije počeo sa investiranjem, ali privatno Andresen ima takvo iskustvo. Svoj novac je uložio u Twitter, LinkedIn, Aliph, Digg i Delicious.

|Search:Find More About Osnivač Netscapea osniva novi investicioni fond|

[ad#ad-post1]

tnews