Sony ulazi na tržište Internet računara

Kompanija Sony će svoj prvi Internet računar početi da prodaje narednog meseca i time ulazi na jedini segment tržišta računara koji pokazuje značajan porast.

Vaio W je zasnovan na Intelovom procesoru Atom N280 na 1,66 GHz, koji se koristi i u mnogim drugim Internet računarima. Poput ostalih Internet računara, Vaio W ima 10-inčni ekran, ali rezolucije 1366 x 768 piksela umesto uobičajenih 1024 x 600 piksela. To znači da će na ekranu biti vidljiv veći deo Web strane, a korisnici će manje morati da pomeraju sadržaj ekrana, rekli su na zvaničnom predstavljanju u Tokiju zvaničnici kompanije Sony.

U Sonyju planiraju da veću rezoluciju iskoriste kao jednu od ključnih razlika između modela Vaio W i ostalih računara na tržištu. U velikoj meri će promovisati i ekran osetljiv na dodir, skoro istih dimenzija kao na klasičnim prenosivim računarima.

U Japanu će Vaio W koštati oko 630 dolara, slično koliko i Internet računari drugih japanskih proizvođača kao što su Toshiba i Fujitsu, ali više od mašina stranih kompanija, među kojima su Dell i Acer. U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Španiji i Rusiji će se Vaio W u prodaji naći u avgustu, a moći će da se kupi i preko Sonyjeve mrežne prodavnice. Detalji o pojavljivanju na severnoameričkom tržištu za sada nisu poznati.

Industrija ličnih računara je doživela rekordan pad u prvom tromesečju ove godine, jer je ekonomska kriza navela kućne i poslovne korisnike da odlože sve kupovine koje nisu krajnje neophodne. Globalne isporuke su smanjene 8 procenata u odnosu na isti period 2008. godine, pre svega zbog znatno manje potražnje za stonim računarima. U segmentu mobilnih računara je zabeležen rast od 10 procenata, najvećim delom zahvaljujući potražnji za Internet računarima.

Sony se još početkom godine približio predstavljanju svog prvog Internet računara, kada se u prodaji pojavio Vaio P. Taj računar je manji od mnogih Internet računara, ali radi pod Windows Vistom i ima snažnije procesore serije Atom. U Sonyju su se trudili na Vaio P odvoje od tržišta Internet računara.
Dimenzije modela Vaio W su 27 x 18 x 2,7 cm. Radi pod Windowsom XP, ima 1 GB memorije, čvrsti disk kapaciteta 160 GB, dva USB priključka, 802.11 a/b/g bežični LAN i Bluetooth. Iznad ekrana se nalazi kamera i ugrađeni čitač memorijskih kartica.

|Search:Find More About Sony ulazi na tržište Internet računara|

[ad#ad-post1]

tnews