Predstavljen novi Adobe Creative Suite 4

Beograd— 24. oktobar 2008 — Jučer je u Hotelu Admiral Club Beograd, srpskoj javnosti predstavljena nova kolekcija softvera Adobe Creative Suite 4 kompanije Adobe Systems Incorporated.

Adobe Creative Suite 4 predstavili su Mirko Ledić, menadžer prodaje i distribucije Adobe-a za Adria region i Mađarsku i Adobe prezenteri Zoran Imširagić i Predrag Bujić.

Adobe Creative Suite 4 Master Collection, dosad najopsežnije kreativno izdanje, omogućava izradu različitih sadržaja i prilagođavanje ideja za gotovo svaki medij – štampu, web, interaktivne sadržaje, video, audio i mobilne uređaje.
Radikalno unapređeni radni procesi uz još stotinu inovacija i novih karakteristika ruše granice između dizajnera i developera (programera). Od sada datoteka jednog programa može jednostavno da se otvara i u svim drugim aplikacijama unutar Creative Suite linije proizvoda što radikalno ubrzava proces stvaranja i povećava produktivnost dizajnera i developera.

Mirko Ledić, menadžer prodaje i distribucije Adobe-a za Adria region i Mađarsku ovom prilikom je istakao: „Adobe Creative Suite 4 predstavlja prekretnicu u vodećem softveru, jer je osposobljen za moćne cross-media tehnologije pomoću kojih mogu da se stvore natprosečni proizvodi, ideje i iskustva kako za štampu, tako i za web ili mobilne uređaje. Upravo radikalni iskoraci u radnim procesima, kompatibilnost svih aplikacija i integracija kao i sveprisutnost Flash tehnologije unutar linije proizvoda obeležavaju ovo, dosad najznačajnije Adobeovo izdanje.“

Adobe prezenteri Zoran Imširagić i Predrag Bujić, ovom prilikom su prisutnima pokazali nove i poboljšane verzije aplikacija za dizajn poput novog Live Preflight alata u InDesign-u CS4 koji omogućava da dizajneri brzo uoče sve produkcione greške, a s druge strane fleksibilni Links panel omogućava da se dokumenti efikasnije plasiraju. Jedna od najznačajnijih novosti u Photoshopu CS4 i Photoshopu CS4 Extended sigurno je revolucionarni alat Content-Aware Scaling koji automatski rekompozira sliku uz mogućnost da prilikom izmene dimenzija slike svi bitni delovi slike ostanu nepromenjeni, a ne treba zaboraviti i nove mogućnosti manipulacije 3D objektima.

Neke od predstavljenih novosti i poboljšanja u Adobe Illustrator-u CS4 su poboljšani grafički stilovi, transparentnost u gradientima, poboljšano uređivanje u Appearance panelu, Multiple artboards kojipredstavljaju dosad najmoćniji način organizovanja projekata s višestrukim stranicama i različitim outputima. Predstavljene su i nove i poboljšane verzije aplikacija za web dizajn i izradu web stranica poput Object based animation modela u Adobe Flash-u CS4 Professional, koji pojednostavljuje proces animacije i čini ga puno prihvatljivijim novim korisnicima. Pored toga Flash CS4 Professional sadrži i mogućnosti 3D transformacija poput 3D Rotate i Translate alata i Bones alata koji olakšava kreiranje realističnijih animacija između povezanih objekata, kao i Deco alat koji omogućava pretvaranje bilo kog simbola u momentalni dizajn alat. Adobe Dreamweaver CS4 obeležava višestrani radni prostor i nove karakteristike, poput Related Files i Code Navigator, koje unapređuju proces rada s modernim web stranicama i osnovni kod složenih dokumenata koji uključuju eksterne CSS dokumente, JavaScript podatke i linkovane datoteke i serverske kodove. Pored ovih predstavljene su još i mnoge druge karakteristike novog Adobe Creative Suite 4.

Adobe Creative Suite 4 Master Collection sadrži sledeće aplikacije: InDesign CS4, Photoshop CS4 Extended, Illustrator CS4, Acrobat 9 Pro, Flash CS4 Professional, Dreamweaver CS4, Fireworks CS4, Contribute CS4, After Effects CS4, Adobe Premiere Pro CS4, Soundbooth CS4, Adobe OnLocation CS4, Encore CS4, Adobe Bridge CS4, Adobe Device Central CS4, Dynamic Link, Version Cue CS4. Očekuje se da će Adobe Creative Suite 4 Master Collection kao i Adobe Creative Suite 4 Production Premium, Adobe Creative Suite 4 Web Premium, Adobe Creative Suite 4 Design Premium kao i 13 pojedinačnih aplikacija da budu dostupne za kupovinu kod ovlašćenih prodavaca krajem oktobra 2008. godine.