Borba na tržištu čitača e-knjiga

Da li pojeftinjenje od 60 dolara čitača Kindle 2 ukazuje na probleme u raju digitalnog čitanja?

Danas je Amazon bez mnogo pompe smanjio cenu svog čitača e-knjiga Kindle 2. Za to mu nije trebalo mnogo vremena: Kindle 2 se na tržištu pojavio pre samo pet meseci. A sniženje nije beznačajno: Amazon je \”skinuo\” 60 dolara sa cene svog čitača e-knjiga druge generacije, tako da on sada košta razumnijih 300 dolara.

U kompaniji Amazon nikada nisu na ovaj način i toliko smanjili cenu originalnog Kindlea. Možda i stoga što je na početku jedini pravi rival Kindleu bio Sony Digital Reader – kome je tada nedostajala integrisana prodavnica e-knjiga.

Danas se, međutim, tržište čitača e-knjiga nalazi na interesantnoj raskrsnici. U izveštajima se navodi da pojeftinjenje odslikava povećanje proizvodnje i smanjenje proizvodnih troškova. Iako se takve promene često dešavaju, ovo pojeftinjenje je stiglo možda i prerano u životnom veku Kindlea 2 da bi se prihvatilo kao standardno smanjenje cene na koje utiču broj proizvedenih komada i proizvodni troškovi. Pre će biti da je reč o strateškoj odluci: u Amazonu znaju da cena mora brzo da ide dole da bi postali i ostali lider u kategoriji koja se razvija i da bi ostali konkurentni u odnosu na nove modele koji se pojavljuju na tržištu.

Kategorija čitača e-knjiga pokušava da nađe svoje istaknuto mesto na sve pretrpanijem tržištu uređaja, sprava i spravica. Kindle više nije jedina praktična opcija za čitanje digitalnih knjiga, pa ako veoma brzo ne bude uspeo da dostigne moć pa čak i dominaciju koju ima iPod, \”zapatiće\” se različiti pristupi digitalnom čitanju.

Istina je da je Kindle i dalje nekoliko svetlosnih godina ispred konkurencije, kako u pogledu kvaliteta radnog okruženja tako i integracije sa mrežnom prodavnicom e-knjiga. Međutim, veoma brzo će dobiti dostojne takmace: Sony Digital Reader PRS-700 (350 USD) i Sony Digital Reader PRS-505 (270 USD), kao i manje poznate alternative kao što su Interead Cool-er Books (250 USD) i Astak EZ Reader (270 USD). Iako poslednja dva modela nisu tako dobro implementirana, jeftiniji su od Kindlea 2 čak i sa novom cenom, a samo njihovo postojanje kao jeftinih alternativa početnog nivoa izazov je za Amazonovu poziciju na tržištu e-knjiga. Pored toga, oni mogu da koriste PDB i ePub zasnovane knjige, čime se otvara tržište izvan Amazonovog ograđenog carstva.

Današnje pojeftinjenje čini Kindle 2 privlačnijim, ali je samo po sebi nedovoljno da dodatno \”potpali\” tržište. Analitičar Ros Rubin kaže da nova cena \”smanjuje u izvesnoj meri barijeru, ali svakako nedovoljno za značajan razvoj tržišta e-knjiga\”.

Ostaje i otvoreno pitanje da li uopšte postoji tržište koje je vredno širenja? Namenski čitač e-knjiga mogao da bi pusti koren u sporednom delu glavnog tržišta računarskih uređaja, no još jedno pitanje koje traži odgovor glasi da li će zasebni uređaji za čitanje digitalnih knjiga biti isplativi i održivi na duge staze. Već postoji čitač Kindle for iPhone i nekoliko drugih aplikacija za iPhone, a uskoro će se pojaviti takozvane pametne knjige i drugi prenosivi, umreženi uređaji.

|Search:Find More About Borba na tržištu čitača e-knjiga|

[ad#ad-post1]