Microsoft i partneri poklonili računare školi sa juga Srbije

Beograd/Bujanovac, 21. novembar 2008. – Predstavnici 11 lokalnih proizvođača računara, u saradnji sa kancelarijom Microsofta u Srbiji, donirali su 30 računara, 4 štampača i jedan skener osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu, koju pohađa preko 1450 učenika. Ova akcija predstavlja nastavak akcije „PC Fest“ započete polovinom oktobra u Novom Sadu na Microsoftovoj konferenciji „Sinergija 08“.

Svečanoj dodeli računara prisustvovao je i Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, koji je naglasio da je prioritet tog tela obrazovanje. „Ova današnja akcija govori u prilog tome i mogu da kažem da će se Koordinaciono telo i dalje truditi da bude kanal preko kojeg će se odvijati više ovakvih i sličnih akcija koje deci u Bujanovcu pružaju veće mogućnosti“, izjavio je ministar Marković.

Pomoćnik direktora škole Slađan Petrović se zahvalio na računarima i opremi. „Mi smo se obratili Microsoftu sa željom da inoviramo nastavu u našoj školi i da mnogim od naših učenika koji nemaju mogućnost da nabave sopstvene računare pružimo priliku da na modernim učilima stiču znanje i grade svoju budućnost. Računari dobijeni kroz ovu donaciju će nam to svakako omogućiti“, istakao je Petrović.

„Ovo je samo jedan u nizu koraka koje smo sa naših 11 partnera iz svih delova zemlje preduzeli na unapređenju obrazovanja i informatičke pismenosti naših građana. Donirani računari će omogućiti deci iz Bujanovca da lakše i brže uče, i da se bolje pripreme za život, a planiramo i seriju besplatnih obuka za šezdeset nastavnika za rad na računarima“, naglasio je Miloš Trkulja, direktor prodaje za javni sektor u kancelariji Microsofta u Srbiji.

Osnovna škola „Branko Radičević“ je jedina gradska osnovna škola u Bujanovcu koja nastavu realizuje na srpskom jeziku, i obuhvata pored centralne škole i četiri isturena odeljenja u okolnim selima. Nastavu pohađa 1499 učenika od 1. do 8. razreda, od kojih je 806 romske nacionalnosti, i dve predškolske grupe romske dece. U Bujanovcu postoje i tri kolektivna centra za izbegla i raseljena lica i sva deca iz tih centara su učenici ove škole. Škola je do sada posedovala jedan informatički kabinet, opremljen zastarelim računarima, kao i po jedan računar u isturenim odeljenjima, a ovo je prva donacija informatičke opreme koju su dobili.

U akciji doniranja računara učestvovalo je 11 odabranih Microsoftovih System Builder partnera iz svih delova Srbije. Kompanije Alti, Big Apple, BS Procesor, ControlPoint, CT Computers, Desk Computers, Ewe Comp, Forum računari, Pakom Computers, Positive i Sampro, donirali su svoje najsavremenije računare, od koji su neki bili prikazani publici na „PC Festu“, izložbi računara održanoj u okviru Sinergije 08