IBM patentira “masku za podatke”

Sistem MAGEN koristi optičko prepoznavanje znakova za selektivno “šifrovanje” podataka prikazanih na ekranu, kao što su finansijske informacije ili informacije iz zdravstvenog kartona.

Predstavnici kompanije IBM izjavili su juče da su podneli zahtev za priznavanje patenata za novu tehnologiju koja može selektivno da sakrije podatke iz datoteka u kojima su poverljive informacije. Masking Gateway for Enterprises (MAGEN) je razvijen u laboratorijama kompanije IBM u Haifi. Magen je hebrejska reč za štit.

Sistem se razlikuje od ostalih proizvoda za masiranje podataka po tome što ne vrši promene u samoj datoteci. Umesto toga on informacije na ekranu smatra slikom i koristi tehnologiju optičkog prepoznavanja znakova (OCR) da bi deo slike koji se smatra osetljivim odnosno poverljivim učinio nerazgovetnim. “Dobijen je izuzetno brz i fleksibilan sistem” kažu u kompaniji IBM. “Do sada je u slučajevima kada je korisnik morao da napravi i uskladišti izmenjene kopije, proces bio relativno skup i spor.”

U kompaniji IBM kažu da je MAGEN trenutno tek u fazi potvrde koncepta, ali smatraju da ima veliki potencijal u poslovnom svetu koji sve više i brže postaje uređeniji.

Na primer, tehnologija bi mogla da se upotrebi za sprečavanje radnika u centrima za obradu zahteva da pregledaju podatke iz zdravstvenih kartona pacijenata, ali tako da i dalje mogu da obrade informacije neophodne za isplatu osiguranja.

“Maskiranje ekrana sistema MAGEN eliminiše potrebu za zametnim prilagođavanjem rešenja za ‘maskiranje podataka’ neophodnih specifičnim okruženjima”, izjavio je Naim Nelken, direktor za tehnologije integracija u IBM Haifa. “Krajnje posledice su brže performanse, jednostavnije obezbeđenje zaštita baze podataka i smanjeni troškovi zaštite osetljivih podataka\”, dodao je Nelken.

IBM je podneo zahtev za priznavanje patenata za dva aspekta sistema MAGEN. Jedan je za ono što u kompaniji zovu “jedinstveni načini za manipulisanje slikama” a drugi za sistem šifrovanja reči.

|Search:Find More About IBM patentira “masku za podatke”|

[ad#ad-post1]

tnews