Ulaganja u tehnologiju i dalje sve manja

Prema tvrdnjama kompanije Gartner, ulaganja u informatičke tehnologije širom sveta će ove godine biti manja za dodatnih šest procenata. Analitičari u Gartneru predviđaju da će za opremu i nove tehnologije ove godine biti potrošeno 3,2 hiljade milijardi dolara, dok je prošle godine ulaganje iznosilo 3,4 hiljade milijardi.

Predviđanje je primetno veće od onoga koje je Gartner objavio u martu, kada su analitičari “gađali” smanjenje od 3,8 procenata. Oni objašnjavaju da su uzroci nastavljena slaba potrošnja u IT sektoru tokom recesije i fluktuacije deviznih kurseva.

Najviše će biti pogođen sektor hardvera, sa projektovanim smanjenjem ulaganja od 16,3 procenata. Međutim, sva četiri glavna segmenta tržišta – hardver, softver, IT usluge i telekomunikacije – biće pogođena ekonomskom krizom, “što se nije dogodilo u sličnoj situaciji tokom 2001. godine”.

“Iako svetska ekonomska kriza pokazuje znake slabljenja, ovogodišnji budžeti za IT se i dalje smanjuju, a potrošače će prodavci morati mnogo više da ubeđuju pre nego što se oni odvaže i odluče da odreše kesu”, izjavio je Ričard Gordon, potpredsednik za istraživanja i rukovodilac odeljenja za globalna predviđanja u Gartneru. “Pravi uticaj globalne recesije na IT usluge i telekomunikacije se tek sada otkriva i pojavljuje, i predviđanja rasta tih sektora su dodatno znatno smanjena. Štaviše, porast vrednosti američkog dolara u odnosu na većinu drugih najvažnijih svetskih valuta proteklih nekoliko meseci će imati negativan uticaj na globalnu IT potrošnju ove godine, koju po konvenciji izražavamo u američkim dolarima.”

|Search:Find More About Ulaganja u tehnologiju i dalje sve manja|

[ad#ad-post1]

tnews