Amerikanci dočekali zanimljivu sekundu

U zemljama gde se datum piše po sistemu mesec, dan, godina, kao u SAD, prošle srede (8. jul) obeležen je jedan zanimljiv trenutak. Preciznije rečeno, dočekana je 56. sekunda petog minuta posle pola jedan. Pošto je dočekivana po lokalnom vremenu obeležena je u nekoliko talasa.

Povod je lako uočljiv kad se napišu njegove vremenske koordinate – 12.34.56 7.8.9. Prvih šest cifara označavaju vreme (sate minute i sekunde) a poslednje tri skraćeno zapisan datum. Amerikanci to zapisuju malo drugačije u odnosu na naš pravopis – 12:34:56 7/8/9 – ali je povod jednako uočljiv kad se zanemare tačke, dvotačke i kose crte.

Kod nas i u svim delovima sveta gde se datum zapisuje redosledom dan, mesec, godina, (sa tačkama ili kosim crtama, svejedno), ova neobična sekunda stiže sedmog avgusta. Ko je tada propusti moraće da pričeka sledeću priliku koja će se ponovo ukazati kroz ravno hiljadu godina.

Neki smatraju da je pravi doček zapravo bio još pre devetnaest godina, jer je tada u nizu bila i nula (7.8.90). Zahvaljujući nuli sledeći doček mogao bi se organizovati znatno ranije, kroz 81 godinu, a potom redom svakih sto godina.

|Search:Find More About Amerikanci dočekali zanimljivu sekundu|

[ad#ad-post1]