Pad isporuke ličnih računara, prvi put od 2001. godine

Globalne isporuke ličnih računara će u ovoj godini pasti prvi put od “prskanja” dot.com “mehura od sapunice” 2001. godine, izjavili su predstavnici kompanije za istraživanje tržišta iSuppli i tako izmenili svoje prethodno predviđanje skromnog rasta. Međutim, tržište će se oporaviti 2010. godine, kada se očekuje povećanje broja prodatih računara za 4,7 procenata.

Na tržištu kojim vlada recesija, prenosivi računari se i dalje ističu. U kompaniji iSuppli očekuju da će ove godine biti isporučeno 155,97 miliona prenosivih računara, odnosno 11,7 procenata više nego prošle, pa će tako prvi put u istoriji računarstva biti nadmašena prodaja stonih sistema.

Proizvođači ličnih računara, od Della preko Hewlett-Packarda do tajvanskog Acera, trude se da prebrode najlošiju situaciju u računarskoj industriji u poslednjih nekoliko decenija, mada izvesni analitičari da će prodaja biti veća u narednim tromesečjima.

Očekuje se da će ove godine biti isporučeno 287,3 miliona ličnih računara, što je 4 procenta manje u odnosu na 2008. godinu, pošto kućni korisnici oklevaju sa kupovinom novih sistema dok kompanije ne žure da zamene postojeće servere. Kompanija iSuppli je prethodno predvidela povećanje prodaje od 0,7 procenata ove godine.

“Godišnji pad isporuke je izuzetno neuobičajen za tržište računara”, izjavio je Metju Vilkins, vodeći analitičar. “Čak i tokom ‘slabih’ godina, isporuka ličnih računara je obično bila veća za nekoliko procenata u odnosu na prethodnu. U svakom slučaju, mobilni uređaji i prenosivi računari odnose prevlast na tržištu računara”, zaključio je Vilkins.

|Search:Find More About Pad isporuke ličnih računara, prvi put od 2001. godine|

[ad#ad-post1]