Kina zabranila šok terapiju za Internet zavisnike

Nakon kontroverzi i rasprava izazvanih primenom šok terapije za lečenje Internet zavisnika u jednoj bolnici, Kina je zabranila takav način “odvikavanja”. Ta je bolnica bila u centru pažnje svih kineskih medija nakon što su korisnici Interneta, koji su u njoj bili podvrgnuti tretmanu, izjavili da su bili vezivani i izlagani šokovima u trajanju i do pola sata.

U izjavi objavljenoj na Web lokaciji kineskog ministarstva zdravlja piše da takva praksa nema medicinsko utemeljenje i da je njena klinička upotreba zabranjena. Zabranom je obuhvaćena cela zemlja, ali je posebno istaknuta “čuvena” bolnica u istočnoj provinciji Šandong.

Prošle nedelje je portparolka te bolnice izjavila da su “senzacionalistički” medijski izveštaji već primorali odgovorne da prekinu sa šok terapijom. Cilj takve terapije je bio da se kod “pacijenata” izazove negativna (i može se reći bolna) asocijacija na korišćenje Interneta. Lečeni zavisnici od Interneta su bili primoravani da priznaju svoje greške tokom primanja šokova, piše u nekim tekstovima objavljenim na Webu.

Proteklih nekoliko godina su širom Kine osnovani centri za odvikavanje od Interneta, finansirani od države, iako ministarstvo zdravlja nije zvanično proglasilo Internet zavisnost kao stanje koje ima odgovarajuću medicinsku dijagnozu. Mnogu decu su roditelji “prevarom” uspeli da dovedu u te centre, koji često predstavljaju mešavinu kampova za vojnu obuku i terapijskih sesija.
Zaposleni u centrima krive najpopularnije mrežne igre, kao što je World of Warcraft, za “navlačenje” kineskih tinejdžera na Web.

Neki kineski medicinski stručnjaci i dalje veruju da šok terapija za Internet zavisnike ne može da naškodi deci i mladim ljudima. Međutim, većina takav način lečenja odbacuje, tvrdi Tao Ran, osnivač pekinškog Centra za odvikavanje tinejdžera od Weba. Stručnjaci koji su prisustvovali sastanku u ministarstvu zdravlja prošlog meseca potpisali su dokument kojim se predlaže zabrana šok terapija kao načina lečenja.

Korisnici Interneta su u pričaonicama i forumima pozdravili donošenje zabrane. “Ova vest će mnoge učiniti srećnima”, napisao je jedan korisnik na forumu koji održava lokalni pretraživač Baidu. “Na kraju krajeva, ovakvo postupanje i lečenje je neljudska svirepost.”

|Search:Find More About Kina zabranila šok terapiju za Internet zavisnike|

[ad#ad-post1]

tnews