IBM-ovi superkompjuteri dominiraju „zelenom“ listom

IBM je napravio najbrži računar na svetu, a sad može da se pohvali i podatkom da je napravio 18 od 19 najefikasnijih.

Nedavno objavljena lista Green500 sastavljena je tako što se pošlo od liste 500 najbržih superkompjutera i njen redosled promenjen saglasno njihovoj efikasnosti merenoj u performansama po vatu. Nijedna kompanija ne dominira tom metrikom kao IBM.

Sistem Roadrunner, koji je „Veliki plavi“ isporučio nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor, i dalje je prvi na listi Top 500 među superkompjuterima u pogledu brzine, a četvrti na „zelenoj“ listi, iza tri druga takođe IBM-ova sistema.

Najefikasniji sistem na svetu je jedna skupina IBM-ovih kompjutera BladeCenter QS22 na Varšavskom univerzitetu, koja po vatu korišćene energije postiže 536 megaflopsa (miliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi). Što se tiče brzine varšavski kompjuter je na 422. mestu.

Drugo mesto dele dve takođe IBM-ove mašine: jedna u američkom ministarstvu energije i jedna u IBM-ovom referentnom centru u Pokipsiju. Prva mašina koja nije IBM-ova nalazi se na petom mestu. To je sistem sa „značajno smanjenim brojem procesorskih elemenata sa smanjenjem podataka“ (Greatly Reduced Array of Processor Elements with Data Reduction, GRAPE-DR) u Nacionalnoj astronomskoj opservatoriji Japana, koji je postigao 429 Mflopsa po vatu.

IBM-ov dizajn Blue Gene uveden pre dve godine zauzima sva mesta od broja šest do 19, jer se ta tehnologija koristi u mnogim superkompjuterskim centrima u svetu.

Dvadeseti je NEC-oc sistem sa Intelovim procesorima Xeon na univerzitetu u Štutgartu. Ukupno gledano IBM je zauzeo 57 mesta među prvih 100 na listi Green500.

Listu dva puta godišnje objavljuje organizacija Green500.org a sponzor je kompanija SuperMicro. Najnovija objavljena verzija je njeno peto izdanje.

U proseku se efikasnost kompjutera na listi Green500 povećala za 10%, sa 98 MFlopsa po vatu na 108. U isto vreme njihova ukupna potrošnja je povećana za 15%, sa 200 na 230 megavata.

|Search:Find More About IBM-ovi superkompjuteri dominiraju „zelenom“ listom|

[ad#ad-post1]