Bing i dalje na trećem mestu

Microsoftov redizajnirani pretraživač ostaje i dalje daleko na trećem mestu iza Googlea i Yahooa, uprkos neznatnom “podsticaju” u svom prvom mesecu od aktiviranja.

U kompaniji comScore procenjuju da je Bing u junu obavio 8,4 procenata svih pretraživanja korisnika Interneta iz SAD, tek 0,4 procenata više u odnosu na maj. Izgleda da taj mali dobitak Microsofta ide na račun Yahooa. Googleov deo tržišnog kolača je ostao na stabilnih 65 procenata, dok je Yahoov pao na 19,6 procenata u junu – izgubio je skoro isto koliko je Bing dobio.

Googleova dominacija znači da kompanija dobija i veći deo prihoda od oglašavanja na lokacijama za pretraživanje, odnosno malih tekstualnih oglasa koji se prikazuju pored rezultata pretraživanja.
Microsoft već godinama pokušava da popravi svoju poziciju među pretraživačima, kako Live Searchom, svojim prethodnim pretraživačem, tako i pokušajima da kupi Yahoo. Sada je glavni adut Bing, za koji u Microsoftu kažu da je bolji od konkurenata kada je reč o pretraživanjima u vezi putovanja, kupovine i zdravlja.

Analitičari su, ako se tako može reći, razočarani rezultatima iz juna meseca. Daglas Amut, analitičar u kompaniji Barclays Capital, kaže da je očekivao da će Bingov udeo biti između 10 i 11 procenata. Benadžnim Šahter, analitičar u kompaniji Broadpoint AmTech, je u svom obraćanju investitorima napisao: “Bing nije zapalio svet. I dalje verujemo da je početno interesovanje za Bing pre svega bilo posledica radoznalosti, a ne značajno boljeg pretraživanja ili relevantnih rezultata”.

Zvaničnici Microsofta su izjavili da ne očekuju neku brzu, trenutnu promenu Bingovog udela među pretraživačima, ali zato treba istaći da je sadašnja procena kompanije comScore manja nego u prvim izveštajima za jun, u kojima je navedeno da je Microsoft uspeo da priđe učešću od 10 procenata.

|Search:Find More About Bing i dalje na trećem mestu|

[ad#ad-post1]

tnews