Toshiba najzad prihvatila format Blu-ray

Japanska kompanija Toshiba planira da se priključi sceni Blu-ray diskova koju podržava Sony, godinu i po dana pošto je priznala poraz svog formata DVD diskova sledeće generacije HD DVD za koji nije dobila podršku industrije.

Prvi Blu-ray proizvodi ove kompanije mogli bi se pojaviti pre kraja godine, navedeno je u članku koji je ovog vikenda objavio japanski list Jomiuri Šimbun. (Članak je u međuvremenu povučen bez ikakvog komentara.)

Toshibina borba pretrpela je u poslednjih nekoliko nedelja nekoliko jakih udaraca, uključujući najavu dominantnog američkog maloprodajnog lanca Wal-Mart Stores objavljenu u petak, da će prestati da prodaje filmove formata HD DVD i nastaviti da prodaje samo Blu-ray.

Procenjuje se da bi Toshiba mogla da pretrpi gubitke u visini od nekoliko stotina miliona dolara zbog zaustavljanja proizvodnje HD DVD plejera i rikordera i zbog drugih mera koje prate povlačenje iz poslovanja.

Rat formata bio je žestok. Toshiba i Microsoft su podržavali HD DVD, a Sony, Panasonic i konzorcijum kompanija koje proizvode potrošačku elektroniku promovisali su Blu-ray disk. Ulog je bio velik jer bi pobednik kontrolisao unosan posao oko naslednika standardnog DVD formata. Sony je uložio veliku količinu novca u promociju formata Blu-ray kao i tankih televizora i igračkih konzola PlayStation 3, koje služe i kao plejeri Blu-ray filmova.

Toshibina nastojanja da svojim sistemom HD DVD istisne s tržišta sistem Blu-ray, podsećaju na stari rat koji se krajem sedamdesetih godina prošlog veka vodio između video traka formata VHS i Betamax i izazvao veliku pometnju među kupcima koji više nisu znali čiji proizvod da kupe. Pometnja slična toj omela je i razvoj industrije DVD diskova većeg kapaciteta za video sadržaje visoke definicije čija je očekivana vrednost reda milijardi dolara.

Holivudski studiji su u početku podržavali obe strane tako što su neki filmovi mogli da se prikazuju na jednoj vrsti DVD plejera, a neki na drugoj. Ravnotežu je potpuno poremetio studio Warner Bros kompanije Time Warner kad je odlučio da objavljuje filmove visoke definicije samo u formatu Blu-ray. U tom trenutku Blu-ray je preuzeo primat na japanskom tržištu. Toshiba je odgovorila drastičnim snižavanjem cena svojih HD DVD plejera, ali šteta je već bila načinjena i usledio je gubitak podrške maloprodaje.

Američki maloprodajni lanac Best Buy i video iznajmljivač Netflix pridružili su se Wal-Martu i uskočili u Blu-ray voz. Microsoft je u januaru objavio da će razmotriti podršku tehnologiji Blu-ray u svojoj igračkoj video mašini Xbox 360, koja trenutno podržava samo HD DVD.

Mada je ovo veliki udarac za Toshibu, ona će se izvući iz gubitaka zahvaljujući tome što je veoma razuđen konglomerat sa izuzetno raznovrsnom ponudom proizvoda – od frižidera do električnih centrala. Ovo će joj ujedno biti i vredna lekcija.

|Search:Find More About Toshiba najzad prihvatila format Blu-ray|

[ad#ad-post1]