Intel snizio cene svoj četvorojezgarnih procesora

Kompanija Intel je u nedelju snizila cene nekih svojih četvorojezgarnih procesora za stone računare, jer se priprema za predstavljanje procesora zasnovanih na novoj arhitekturi čipova Nehalem.

Pojeftinjenje prethodi Intelovim planovima za lansiranje novih četvorojezgarnih čipova pod kodnim nazivom Linfild (Lynnfield), možda već i u septembru ove godine. Čipovi Linfild su zasnovani na najnovijoj Intelovoj mikroarhitekturi Nehalem, koja otklanja uska grla performansi što su bila glavni problem trenutno dostupnih čipova. Čipovi Nehalem takođe mogu da obavljaju više poslova uz manju potrošnju napajanja.

Jedan Intelov zvaničnik je prošle nedelje izjavio da je početak proizvodnje čipova Linfild predviđen za drugu polovinu ove godine, ali nije rekao kada će se ti čipovi naći na tržištu. Krajem prošle godine kompanija je počela sa isporukom čipova Core i7, takođe zasnovanih na arhitekturi Nehalem, namenjenih vrhunskim stonim računarima, ali se oni pre svega koriste u radnim stanicama i specijalizovanim sistemima predviđenih za entuzijaste, kao što su poklonici računarskih igara.

U Intelu planiraju i objavljivanje četvorojezgarnih čipova za prenosive računare pod kodnim nazivom Klarksfild (Clarksfield), istovremeno sa čipovima Linfild. Ipak, cena čipova za mobilne sisteme ostala je nepromenjena na mesečnom nivou, barem sudeći prema Intelovom cenovniku.

Pojeftinili su mnogi procesori Core 2 Quad, koji se ugrađuju u stone računare. Cene procesora Core 2 Quad Q9400 i Q9300 su snižene za oko 14 procenata (sa 213 na 183 dolara). Ti čipovi imaju 6 MB keš memorije drugog nivoa (L2) i rade na 2,66 GHz i 2,5 GHz, redom. Sporiji procesori Core 2 Quad Q8400 i Q8300 pojeftinili su za oko 11 procenata, a procesori s manjom potrošnjom napajanja Core 2 Quad Q9400 i Q8400 za 12 odnosno 13 procenata. Najviše su snižene cene dvojezgarnih procesora za osnovne stone sisteme. Čipovi Celeron E5100, koji rade na 2,2 GHz i imaju 512 KB keš memorije, jeftiniji su za 19 procenata i sada umesto 53 koštaju 43 dolara. Čipovi Core 2 Duo E7500, radnog takta na 2,93 GHz i sa 3 MB keš memorije, pojeftinili su 15 procenata (sa 133 na 113 dolara).

Novi cenovnik je objavljen samo nekoliko dana po predstavljanju Intelovih finansijskih izveštaja za drugo fiskalno tromesečje 2009. godine. Pol Otelini, glavni izvršni rukovodilac Intela, izjavio je tom prilikom da tržište ličnih računara pokazuje znake stabilizovanja, što bi u narednim tromesečjima moglo da doprinese boljem poslovnom rezultatu kompanije.

Ipak, prihod od prodaje čipova je u drugom tromesečju bio manji od očekivanog. Prihod od prodaje čipova za servere, stone računare i radne stanice iznosi 3,4 milijarde dolara, dok je u istom periodu prošle godine bio 4,1 milijardu. Od čipova koji se koriste u prenosivim računarima i drugim mobilnim uređajima Intel je prihodovao 2,55 milijardi dolara, što je takođe manje nego prošle godine kada je taj prihod bio 2,74 milijarde dolara.

|Search:Find More About Intel snizio cene svoj četvorojezgarnih procesora|

[ad#ad-post1]

tnews