Intel predstavlja prvi 34-nanometarski NAND Flash Solid-State uređaj; napredak tehnologije donosi niže cene i za 60 procenata

SANTA KLARA, Kalifornija, 21. jul 2009. godine – Intel Korporacija prelazi na napredniji, 34-nanometarski (nm) proizvodni proces za svoje vodeće SSD proizvode zasnovane na NAND fleš memoriji. Prelazak na 34nm porizvodnju pomoći će sniženje cena SSD uređaja i do 60 procenata za PC i laptop proizvođače i potrošače koji ih kupuju zbog manje veličine i naprednijeg inženjerskog dizajna.

Sa višeslojnom ćelijom (multi-level cell-MLC) Intel X25-M Mainstream SATA SSD disk namenjen je laptop i desktop računarima i dostupan je u verzijama od 80 i 160 GB. SSD su uređaji za skladištenje podataka koji se nalaze unutar računara. Zbog toga što nemaju pokretnih delova, SSD uređaji nude bolje performanse, brži rad, bolju energetsku efikasnost i veću trajnost nego što je slučaj sa tradicionalnim hard disk uređajima (HDD). Privlačeći pasionirane igrače igrica, ljude koji rade sa multimedijalnim sadržajima i tehniške entuzijaste, SSD diskovi su igrali ključnu ulogu u pojavi ultra tankih i laganih notebook računara koji postaju sve popularniji kako zbog dizajna, tako i veličine i dužeg trajanja baterije.

“Naš cilj bio je ne samo da budemo prvi koji će postići 34nm NAND fleš memorijsku litografiju, nego i da ona donese bolje performance od 50nm verzije,” izjavio je Randy Wilhelm, Intelov potpredsednik i generalni menadžer Intel Nand Solutions grupacije. “Napravili smo priličan proboj našim SSD diskovima prošle godine, a sa ovim novim proizvodima možemo našim klijentima, i potrošačima i proizvođačima, isporučiti iste ili čak i bolje performanse u kojima sada mogu uživati po nižoj ceni od dosadašnje.”

Intel X25-M zasnovan na 34nm fleš memoriji je u celosti kompatibilan sa sadašnjom 50nm verzijom i biće i ubuduće kompatibilan kako bi tranzicija sa postojećih hard disk uređaja (HDD) bila što lakša.

U poređenju sa prethodnim 50nm verzijama, novi Intel X25-M nosi unapređenje latencije i brže vreme upisa za Input/Output operacije u sekundi (IOPS). Konkretno, Intelov novi SSD pruža umanjenje latencije za 25 procenata, i drastično brži pristup podacima, jer radi sa latencijom od 65 mikrosekundi, za razliku od 4000 mikrosekundi, tipičnih za HDD.

Perfromanse pri upisu su takođe poboljšane, dodatno izdvajajući X25-M od ostatka konkurentskih SSD uređaja. Nudeći i do 6600 4KB upisnog IOPS i do 35000 IOPS pri čitanju, X25-M nastavlja da postavlja standarde za SSD, dok za sobom ostavlja HDD uređaje koji rade sa nekoliko stotina IOPS. Ovo omogućuje značajno brži sistem i odgovor na aplikacije. Poboljšanja u latenciji i IOPS ne samo što doprinose desktop i notebook korisnicima, već i korisnicima servera i radnih stanica, dok koriste Intelove, sa gledišta troškova štedljive, a na performanse orijentisane, MLC SSD uređaje namenjene preduzećima.

Nove kanalne cene za X25-M 80GB su 225 dolara za količine do 1000 jedinica (umanjenje za 60 procenata od originalne startne cene od 595 dolara od pre godinu dana). Verzija od 160GB košta 440 dolara (sniženo u odnosu na početnih 945 dolara) za količine do 1000 jedinica.

Kompatibilan sa SATA HDD diskovima i svim operativnim sistemima, X25-M podržavaće i Microsoft Windows 7 kada postane dostupan. U to vreme, Intel planira isporuku softverskog unapređenja koje će omogućiti podršku Windows 7 Trim komande, uz alatku koja će krajnjim korisnicima da optimizuju performanse njihovog SSD uređaja pod Windows XP i Vista operativnim sistemima.

Za više informacija o Intelovoj liniji SSD diskova visokih performansi, uključujući i Intel X25-M Mainstrean i Intel X25-E Extreme SATA SSD namenjen serverima, radnim stanicama i preduzetničkim aplikacijama za skladištenje, posetite www.intel.com/go/ssd

|Search:Find More About Intel predstavlja prvi 34-nanometarski NAND Flash Solid-State uređaj; napredak tehnologije donosi niže cene i za 60 procenata|

[ad#ad-post1]

tnews