Najduže pomračenje Sunca u 21. veku

Pomračenje Sunca koje se desilo u sredu 22. jula trajalo je u nekim predelima šest minuta i 39 sekundi i u tom smislu bilo najduže u 21. veku.

Započelo je u zoru po lokalnom vremenu u zalivu Kambat u istočnoj Indiji, tristotinak kilometara severno od Mumbaja i potom bilo vidljivo u uzanom koridoru koji se protezao preko polovine zemljine kugle. Mesečeva senka je posle Indije prošla kroz Nepal, Bangladeš, Butan, Mjanmar i Kinu. Potom je napustila azijsko kopno, prešla preko japanskih ostrva Rjukju i nastavila preko Pacifika. Parcijalno pomračenje videlo se u mnogo širem području.

Većina pomračenja traje svega nekoliko minuta a ovo je na nekim mestima trajalo tek nešto kraće od teorijskog maksimuma od sedam i po minuta. Prethodno najduže pomračenje zabeleženo je 11. jula 1991. Trajalo je 6 minuta i 53 sekunde i bilo je vidljivo od Havaja do Južne Amerike. Sledeće koje će biti duže od današnjeg desiće se tek 13. juna 2132.

Putanja totalnog pomračenja prelazila je preko mnogih gradova od kojih većina ima milionsko stanovništvo, tako da je ovo moglo biti najbolje osmotreno pomračenje u ljudskoj istoriji, da nije bilo oblaka koji su ga na mnogim mestima zaklonili od radoznalih pogleda i sujeverja zbog kojeg su se mnogi sklonili u kuće i spustili roletne. Među ovim gradovima bio je i Šangaj, najveći grad u Kini, čijih je 20 miliona stanovnika imalo priliku da punih šest minuta posmatra ovu zanimljivu prirodnu pojavu, ali ih je oblačno vreme sprečilo u tome, videli su samo tamu.

Pomračenje je bilo izuzetno dugo zbog srećnog sticaja okolnosti koje je omogućio eliptični oblik putanja Zemlje i Meseca. Zemlja je 22. jula bila u blizini najudaljanije tačke od Sunca a Mesec se nalazio u tački koja je najbliža Zemlji.

Oni koji nisu imali priliku da uživo vide ovo rekordersko pomračenje mogli su da ga prate preko televizije ili interneta. Jedno od mesta koje ga je direktno prenosilo bilo je, na primer, ovo http://www.exploratorium.edu/eclipse/2009/index.html

|Search:Find More About Najduže pomračenje Sunca u 21. veku|

[ad#ad-post1]

tnews