Može li IT da pomogne stvaranju pametnih gradova?

Tehnologija ima potencijal da pomogne u stvaranju pametnijih, ekološki čistijih gradova, ali da li će to i uspeti je sasvim drugo pitanje. To je zaključak diskusije vođene ove nedelje na konferenciji Fortune’s Brainstorm: Tech, koja se održava u Pasadeni.

Potreba da se u gradovima troši manje energije je jasna i nepobitna. Iako gradovi zauzimaju samo dva procenta zemljine površine, u emisiji gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte učestvuju sa 75 procenata, rekao je predsednik organizacije Clinton Climate Initiative Ajra Magaziner. Padmasri Vorior, tehnički direktor kompanije Cisco Systems, istakla je da će do 2025. godine još 100 novih gradova imati više od miliona stanovnika.

Međutim, iako tehnologija ima najveći potencijal da društvu omogući očuvanje životnog standarda na održiv način, možda još uvek nije spremna industrija koju će takvu tehnologiju obezbediti. “Još uvek ne postojimo kao industrija”, rekao je Greg Papadopulos, tehnički direktor kompanije Sun Microsystems. “Naši poslovni modeli se zasnivaju na složenosti.” Tehnologija se takođe zasniva na čestim ciklusima nadogradnje i dobijanja dodatne vrednosti od proizvoda koji se zamenjuju i odbacuju. “Vlada velika tenzija”, dodao je Papadopulos. “Biće mnogo teže nego što biste mogli da pomislite u prvom trenutku.”

Papadopulos je automatizaciju domaćinstava uzeo kao primer u kojem tehnološka industrija nije uspela da prepozna različite standarde neophodne na novim tržištima. “Do sada nismo postigli praktično nikakv uspeh. Proizvodi su složeni i ne rade dobro. Ukoliko budemo i dalje sledili taj model, nećemo uspeti i bićemo proklinjani.”

Amit Čaterdži, glavni izvršni rukovodilac kompanije Hara, rekao je da sada u fokusu moraju biti promene koje se mogu izvesti bez velikih tehnoloških potresa, što će solarnim i tehnologijama sa malom emisijom ugljen dioksida omogućiti da sazru. “Pred nama je jedinstvena prilika da se usredsredimo na plodove koji se nalaze blizu ili na samom tlu”, rekao je Čaterdži. “Odatle moramo krenuti. Izolacija u građevinarstvu mora doneti velike koristi SAD pre nego što dođemo do solarnih panela.”

Lokalno stvaranje komposta, dodao je on, generiše komprimovan prirodni gas koji može da pokreće automobile. Čaterdži je dodao da bismo samo iskorišćavanjem onoga što nam je već dostupno ili na dohvat ruke mogli da smanjimo emisiju štetnih gasova za 30 procenata.

Učesnici diskusije su se složili i da se smanjenjem potrošnje energije otvara mogućnost za veću zaposlenost, ali samo ako se usvoje odgovarajući ekonomski podsticaji. Magaziner je dodao da je svest ljudi o ovim pitanjima sve veća, ali da to nije dovoljno. “Nama je potrebna akcija. Sledeće tri, četiri, pet godina biće kritične i ključne.”

|Search:Find More About Može li IT da pomogne stvaranju pametnih gradova?|

[ad#ad-post1]