Evolta spreman za 24 sata Le Mana

Trka 24 sata Le Mana, najstarije takmičenje izdržljivosti automobila, tera svaki auto do njegovih krajnjih granica, ali sledeće nedelje na ovu stazu izlazi mali tricikl robot na baterije koji će pokušati da je savlada brzinom tek nešto većom od jedan kilometar na sat.

U sredu 29. jula u deset sati Panasonicov robot Evolta dobiće dve sveže baterije i krenuće na maratonsku vožnju koja je smišljena da istakne kapacitet Evolta baterija po kojima je robot i dobio ime.

Panasonic tvrdi da ove baterije imaju veći kapacitet od drugih alkalnih ćelija, delom zahvaljujući tanjem zidu baterije i manjim unutrašnjim strukturama, zbog čega se veća zapremina koristi za aktivne sastojke.

Robot će ići na dve baterije veličine AA i moraće da se kreće 24 sata da bi izazov u koji se upušta uspeo.

„Ovo nije ni malo lako. To su čitava 24 sata i biće teško ne samo bateriji već i samom robotu“, izjavio je Tomotaka Takahaši, tvorac robota. „Skoro je nemoguće očekivati 24 sata lepog i mirnog vremena. Mogla bi pasti kiša ili će možda duvati jak vetar. Primetili smo i puno insekata kad smo upalili farove, što može biti dodatni problem.“

Da bi išao stazom robot će pratiti infracrveni zrak koji emituje vozilo što se kreće ispred njega svih 24 sata.

Jedan krug dugačak je nešto više od 4 kilometra a robot će se kretati prosečnom brzinom od 1,3 kilometra na sat. To znači da bi u dozvoljenom vremenu trebalo da obiđe oko šest krugova.

Ukoliko uspe Evolta će ući u Ginisovu knjigu rekorda za najveće rastojanje koje je prešlo daljinski upravljano vozilo.

Ovaj izazov je nastavak jednog drugog iz prošle godine kada se druga verzija robota za nešto manje od sedam sati popela uz konopac od dna do vrha Velikog kanjona reke Kolorado.

„Nekad je lakše nekad teže, ali izazov je uvek veliki“, kaže Takahaši. „Prošli put se radilo o dužini, 530 metara, a sada se borimo s vremenom, 24 sata.“

Panasonic je jedan od najvećih proizvođača baterija na svetu.

|Search:Find More About Evolta spreman za 24 sata Le Mana|

[ad#ad-post1]