Otvoren CeBIT 2008

Nemačka kancelarka Anđela Merkel zvanično je danas otvorila CeBIT 2008, najveći svetski sajam informacionih tehnologija, koji se od 4. do 9. marta održava u Hanoveru (sajam se uobičajeno otvara veče pre zvaničnog početka).

Merkelova je u svom govoru istakla problem zaštite intelektualne svojine i vlasničkih prava, posebno navodeći značaj partnerskog odnosa Evropske unije i SAD na tom planu. Transatlantska saradnja, kako je taj odnos nazvala Merkelova, mora obezbediti jednake tržišne uslove za kompanije sa obe strane Atlantika, istakla je nemačka kancelarka. “Jednaki uslovi znače uporedive standarde i odgovarajuću zaštitu intelektualne svojine”, izjavila je Merkelova.

Osim nemačke kancelarke na otvaranju ovogodišnjeg CeBIT-a je govorilo još nekoliko značajnih ličnosti, pre svega predesdnik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo i francuski predsednik Nikola Sarkozi. Barozo je u svom izlaganju istakao brojne mere koje je Evropska komisija preduzela kako bi pospešila rast malih i srednjih kompanija, koje čine okosnicu ekonomija u zemljama članicama EU. “Povećanje slobodne razmene znanja je prioritet Evropske komisije u narednom periodu”, istakao je Barozo. To podrazumeva olakšanu razmenu istraživača i stučnjaka, ali i donošenje novih naprednijih zakona za zaštitu intelektualne svojine, kaže predsednik Evropske komisije.

Francuski predsednik Nikolas Sarkozi je u svom izlaganju govorio o planovima francuske vlade za širenje upotrebe Interneta, uvođenju e-uprave i potrebi da informacije iz različitih državnih agencija i ustanova budu što dostupnije većini građana. Budući da je državna uprava u Francuskoj u većem stepenu centralizovana nego što je to slučaj u drugim evropskim zemljama, Sarkozi smatra da će Francuska te ciljeve ostvariti lakše od ostalih država članica EU.

“Planiramo da do 2012. godine 70 posto francuskih porodica poseduje računar, a da pristup brzom Internetu ima svako francusko domaćinstvo, bez obzira da li se radi o fisknom ili mobilnom pristupu”, izjavio je Nikolas Sarkozi.