Cisco Srbija i Networking Akademija Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dodelili sertifikate …

BEOGRAD, 05.mart, 2008 – Danas je, dodelom sertifikata polaznicama, uspešno završen F_email projekat lokalnog predstavništva kompanije Cisco, svetskog lidera u proizvodnji mrežnih rešenja, koji je organizovan u saradnji sa Networking Akademijom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. U okviru projekta 16 nezaposlenih žena imalo je priliku da pohađa besplatne kurseve iz oblasti informacionih tehnologija u cilju prekvalifikacije i poboljšanja svojih pozicija na tržištu rada. S tim u vezi bila je i dodatna obuka vezana za „soft skills“, koja je obuhvatila poslovnu komunikaciju, pisanje biografije, pripremu za poslovni intervju, kao i „enterpise training“, upoznavanje sa radom u partnerskim kompanijama, kao potencijalnim poslodavcima, kao i obuku kreiranja biznis strategije. Ovaj projekat je deo Cisco® strategije ulaganja u edukaciju, kao i zalaganja za rodnu ravnopravnost.

Neke polaznice kursa su završile Elektrotehnički fakultet, dok je jedan broj sa Saobraćajnog, ali i sa društvenih i umetničkih fakulteta kao što su Filološki i Akademija primenjenih umetnosti. Ova mešovita grupa sastavljena je od žena starosti od 24 do 40 godina, koje su bile nezaposlene i do 8 godina. Jedna stvar im je zajednička – ovaj program im je omogućio ne samo da steknu znanja iz oblasti informacionih tehnologija i poslovne komunikacije, već i neprocenjivo samopouzdanje. „Nisam više toliko uplašena za svoju budućnost. Imam ideju šta bih volela da radim i znam čemu ću težiti“, utisci su jedne od polaznica. „Najbitnije je što sam shvatila koliko volim ono što radim“. Entuzijazam i oduševljenje ovom idejom se vidi i u njihovoj poruci da „Ovaj projekat može da vam obogati život u svakom smislu“.

U profesionalnom smislu F_email projekat je omogućio polaznicama da steknu nove veštine, spoznaju svoje mogućnosti i usklade ih sa zahtevima koji se postavljaju na tržištu rada. Od izuzetne važnosti je činjenica da je obuka bila propraćena praktičnim radom na savremenoj Cisco opremi, što su mnoge polaznice ocenile kao dragoceno iskustvo.

Više od polovine njih je u toku same obuke našlo zaposlenje, a ostale su na pragu da to učine.

Princip rodne ravnopravnosti kao i poseban akcenat na povoljnostima za zaposlene majke, postulat kompanije Cisco, jedan je od razloga koji objašnjava Ciscovu poziciju broj 6 kada su u pitanju najpoželjnija radna okruženja, prema ovogodišnjim navodima američkog časopisa Fortune.