Novi Cisco agregacioni ruteri za internet provajdere i preduzeća

BEOGRAD, 06. mart 2008. – Kompanija Cisco predstavila je u utorak na sajmu Cebit u Hanoveru Cisco ASR serije 1000 (serije agregacionih rutera) koji će pomoći provajderima i preduzećima koja koriste Network Edge da istovremeno pristupaju izvorima, kao što su integrisani podaci. Uz pomoć Cisco ASR 1000 Serije sve neophodne usluge nalaze se na jednoj ruter platformi, što dovodi do izuzetnog porasta IP performanse. Tako se pojednostavljuje i konstrukcija mreže, zbog toga što se jedan ruter može koristiti na različitim hardverskim komponentama, a obezbeđuju se i različite usluge zasnovane na softveru. Skalabilnost, sigurnost i pouzdanost su tri polja na kojima će Cisco ASR serije 1000 pomeriti granice.
Cisco ASR serije 1000 predstavlja softversku virtualizaciju koja omogućava „instant on“ uslugu kao i mnoge druge, uključujući Firewall, IP bezbednost virtualnih privatnih mreža, zatim DPI( deep-packet inspection), SBC( Session Border Control). Ovako veliki raspon različitih funkcija eliminiše potrebu za korišćenjem višestrukih pojedinačnih aplikacija na ruter. Istovremeno se obezbeđuje ušteda novca, smanjuju se troškovi različitih operacija ali i upotreba ugljenika.

Novi agregacioni ruter kompanije Cisco pokreće novi Quantum Flow Processor, prvu industrijsku u potpunosti integrisanu programsku mašinu koja ne samo da omogućava pristup različitim obaveštajnim uslugama i performansama, već je i sama platforma programirana za nove zahteve dolazeće dekade. Silicijumski i softverski elementi Cisco® ASR serije 1000 čine ga najmoćnijim kompaktnim ruterom na tržištu.

Cisco® je uložio 250 miliona dolara u prethodnih pet godina za istraživanje i razvoj ovog rutera. Ova cifra uključuje i 100 miliona dolara za Cisco® Quantum Flow Processor.

Za internet provajdere Cisco ASR 1000 omogućava ne samo brže aplikacije, već povećava kapacitet svih usluga, kao i fleksibilniji, efikasniji i ekonomičniji prenos podataka. Ovaj ruter pomaže preduzećima, svojoj drugoj ciljnoj grupi, tako što koristi mrežu širokog pojasa kao ključ uspeha za kompanije u kojima se neprekidno odvija protok informacija, komunikacije, kolaboracije i trgovine. Na taj način WAN Edge omogućava pristup aplikacijama u bilo kom trenutku.

Bitno je ukazati i na smanjenje emisije ugljenika. Prema istraživanjima kompanije Synergy, u poređenju sa konkurencijom, svaka implementacija Cisco ASR serije 1000 uštedi upotrebu ugljenika i do 3754 galona nafte ili 17 tona uglja godišnje.